Tunus'ta düzenlenen Fransızca konuşan ülkeler zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı, "Fransa bir kenara konduğunda Rusya'nın orada yürüttüğü projenin yağmacılık olduğunu görmek için Orta Afrika Cumhuriyeti'nde ya da başka bir ülkede neler olup bittiğine bakmanız yeterli" dedi.
Fransa'nın eski sömürgelerindeki tarihi ekonomik ve siyasi bağlarını kendi çıkarlarına hizmet etmek için kullandığı yönündeki eleştiriyi de yanıtlayan Macron, "Bu siyasi bir proje ve başkaları tarafından beslenen bir algı. Ben deli değilim. Bazen programlarınızda konuşan birçok etkili kişi Ruslardan para alıyor. Onları tanıyoruz" dedi.
Afrika'da Fransa'nın nüfuz kaybı
Batı ve Orta Afrika'nın çoğunda eski sömürge gücü olan Fransa'nın Afrika'da uzun süredir devam eden askeri bağları bulunuyor. Fransız birlikleri son olarak Mali'de "terörle mücadele" operasyonunun bir parçası olarak on yıl boyunca konuşlanmıştı.
Fransa'nın çekilmesinin ardından 2020'de darbe ile yönetime gelen ordu, Paris ile bağlarını kopararak Rus Wagner'i dinci militanlara karşı yıllardır süren mücadeleye destek vermeye çağırdı.
Rusya, Wagner'in Rus devletini temsil etmediğini ve mali destek almadığını belirtse de AB, Rus hükümeti adına gizli operasyonlar yürütmekle suçladığı Wagner'e yaptırım uyguluyor.
Geçtiğimiz yıl bir Birleşmiş Milletler raporunda Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Rus askeri eğitmenlerin ve yerel birliklerin aşırı güç kullanarak sivilleri hedef aldığı, ayrım gözetmeksizin cinayetler işlediği, okulları işgal ettiği ve geniş çaplı yağmalamalarda bulunduğu belirtilmişti.
Kremlin, Rus eğitmenlerin altın ve elmas zengini ülkede cinayetlere ya da soygunlara katıldığını kesin bir dille reddediyor.
Kaynak: Euronews