Dünya Bankası tarafından hazırlanan yeni rapora göre, İsrail ablukası altındaki Gazze, ekonomik çöküşün eşiğinde. Bölgeye yapılan yardımlar yetersiz kalıyor ve Gazze hızla ekonomik darboğaza sürükleniyor.
Bugün yayınlanan Dünya Bankası raporunun, Gazze’deki her iki kişiden birinin yoksulluk çektiğini ortaya koyması, endişeleri artırdı. Dünya Bankası Batı Şeria ve Gazze Direktörü Marina Wes, “Savaş ve çatışmalar, Gazze’nin ekonomisini felç etti ve işsizlik arttı. İnsanlar, temel ihtiyaçlarını karşılamak ve yoksullukla başa çıkmak için sürekli mücadele halinde. Su gibi en temel hizmetlerin yoksunluğu, kamu düzenini bozuyor” değerlendirmesinde bulundu.
Rapora göre Gazze ekonomisi, ilk çeyrekte yüzde 6 küçülürken, işsizlik oranı yüzde 50’nin üzerinde bulunuyor. Gazze’deki genç nüfusun işsizlik oranının ise yüzde 70’in üzerinde olduğu belirtiliyor. Direktör Wes de, genç nüfusun yüksek olduğu Gazze’de, özellikle eğitimin büyük bir potansiyel güç olabileceğini kaydediyor.
Öte yandan Dünya Bankası raporunda, ABD’nin Gazze’ye yaptığı ekonomik yardımları durdurmasına da vurgu yapıldı. ABD, Gazze’deki Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’na (UNRWA) yaptığı yardımları askıya almış, yıllık yaklaşık 60 milyon dolarlık yardımın dondurulması, Gazze’de mali krize yol açmıştı.
Raporda, abluka altındaki Gazze’nin aylık 30 milyon dolarlık zararda olduğu belirtilse de, ekonomik krizle hızlı bir şekilde yüzleşilerek acil önlem alınabileceği ve sürdürülebilir kalkınma için gerekli ortamın sağlanması adına adımların atılabileceği kaydediliyor.
İsrail’e ‘Gazze ambargosunu kaldırıp, ekonomiye destek verme’ çağrısı
Raporda ayrıca, İsrail hükümetine de seslenilerek, “Gazze’deki ambargonun kaldırılıp, kişilerin ve ticari ürünlerin geçişine izin verilip ekonomiye destek olunması gerektiği” vurgulanıyor.
Dünya Bankası’nın yayınladığı son rapor, 27 Eylül Perşembe günü New York’ta yapılacak toplantıda değerlendirilecek. Kuruluş, Filistin halkına kalkınma yardımı sağlamak için yılda iki kez toplantı düzenleniyor.