On binlerce İsrailli gece geç saatlere kadar süren gösterilerde, ateşkes görüşmeleri öncesinde rehinelerin eve dönmesi için bir anlaşma yapılması çağrısında bulundu.
Tel Aviv'deki protestocular "savaş kutsal değildir, yaşam kutsaldır" sloganları atarken, bazıları Başbakan Binyamin Netanyahu'yu Gazze'deki savaşı uzatmayı amaçlamakla suçladı.
Söz konusu protestolar Hamas heyetinin Cumartesi günü Mısır'da arabulucularla bir araya geldiği sırada yaşandı.
Hamas yeni bir gelişme olmadığını söyledi ancak Pazar günü müzakerelerde "yeni bir turun başlayacağını" da sözlerine ekledi.
Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda Kahire'de uzun süredir devam eden ateşkes görüşmeleri, rehinelerin serbest bırakılması karşılığında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmak üzere yeniden başladı.
Ana anlaşmazlık noktası anlaşmanın geçici mi yoksa kalıcı mı olacağı gibi görünüyor.
Tartışılan konuların, rehineler serbest bırakılırken çatışmalara 40 günlük bir ara verilmesini ve İsrail hapishanelerinde tutulan bazı Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını içerdiği düşünülüyor.
Hamas lideri İsmail Heniye'nin bir danışmanı, grubun son öneriye "tam bir ciddiyetle" baktığını belirtti.
Ancak Heniye, herhangi bir anlaşmanın İsrail'in Gazze'den çekilmesini ve savaşın tamamen sona ermesini açıkça içermesi gerektiği yönündeki talebini yineledi.
İsrailli bakan Amichai Chikli BBC'ye verdiği bir mülakatta savaşın "Hamas ortadan kaldırılana kadar" devam edeceğini söyledi ve "savaşı sona erdirmeyi ya da Refah'ta geniş çaplı bir operasyondan vazgeçmeyi içeren bir anlaşmayı kabul etme seçeneğimiz yok" diye ekledi.
Öte yandan, Cumartesi günü yerel basına konuşan ve ismini vermek istemeyen bir İsrail hükümet yetkilisi, İsrail'in "kaçırılanların serbest bırakılması anlaşmasının bir parçası olarak savaşı sona erdirmeyi hiçbir koşulda kabul etmeyeceğini" söyledi.
Yetkili sözlerine şunları da ekledi: “İsrail ordusu Refah'a girecek ve orada kalan Hamas taburlarını yok edecektir - esirlerimizin serbest bırakılması için geçici bir ara verilse de verilmese de."
Netanyahu, Gazze'nin kuzey ve orta kesimlerindeki çatışmalardan kaçan yaklaşık 1.4 milyon insanın sığındığı güneydeki kente uzun zamandır söz verdiği saldırıyı başlatması için aşırı sağcı koalisyonundan gelen baskılarla karşı karşıya.
İsrail'in en büyük diplomatik ve askeri müttefiki olan ABD, önemli sivil kayıplara neden olabilecek yeni bir saldırıyı desteklemek konusunda isteksiz ve öncelikle yerinden edilmiş Filistinlileri korumaya yönelik bir plan görmek konusunda ısrarcı.
Cumartesi günü İsrail'de düzenlenen gösteriler, Netanyahu'nun rehinelerin iadesini sağlamak için karşı karşıya kaldığı iç baskının son göstergesi oldu.
Hamas tarafından 7 Ekim'de kaçırılan 252 kişiden 128'inden hala haber alınamıyor ve bunların arasında en az 34 kişinin İsrail’in bölgeye düzenlediği hava saldırılarında öldüğü tahmin ediliyor.
Tel Aviv'deki protestoculardan Natalie Eldor Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "bir anlaşmayı desteklemek için" oraya gittiğini söyledi.
"Tüm rehineleri geri getirmeliyiz, canlı olanları, ölü olanları. Onları geri getirmeliyiz. Bu hükümeti değiştirmeliyiz" diye ekledi.
Tel Aviv'deki Kirya askeri üssünde toplananlardan bazıları başbakanı önerilen ateşkesi baltalamakla suçlarken, diğerleri savaşın sona erdirilmesi çağrısında bulundu.
İsrail savaş kabinesinin bir üyesi olan bakan Benny Gantz, Cumartesi günü bir ateşkes olasılığına değinerek şunları söyledi:
"Taslağa resmi bir yanıt henüz alınmadı. Kabul edildiğinde savaş kabinesi toplanacak ve bunu görüşecektir.
O zamana kadar 'siyasi kaynaklara' ve tüm karar alıcılara resmi gelişmeleri beklemelerini, sakin davranmalarını ve siyasi nedenlerle telaşa kapılmamalarını tavsiye ediyorum."
Ateşkes görüşmeleri aylardır bir ilerleme kaydedilmeden devam ediyor ve Kasım sonundan bu yana çatışmalarda bir duraklama ya da rehinelerin serbest bırakılması söz konusu olmadı.
Yeni bir anlaşmanın yakın göründüğü anlar olmuş, ancak bunlar imzalanmadan sonuçsuz kalmıştı.
Görüşmelerin bu son turuna dair bilgi sahibi olan bir kaynak BBC'ye yaptığı açıklamada müzakerelerin hala karmaşık olduğunu ve herhangi bir ilerlemenin birkaç gün sürebileceğini söyledi.
Bu arada Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Başkanı, Gazze'nin kuzeyinde şu anda "tam anlamıyla bir kıtlık" yaşandığı uyarısında bulundu.
Cindy McCain ABD medyasına verdiği bir mülakatta bölgedeki felaketin güneye doğru yayıldığı uyarısında bulundu.
McCain, "Bizim istediğimiz ve sürekli olarak istediğimiz şey ateşkes ve güvenli bir şekilde girebilmek için sınırsız erişimin sağlanmasıdır" dedi.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle 34.600'den fazla Filistinli hayatını kaybetti ve 77.900'den fazla kişi de yaralandı.
Kaynak: Mepa News, BBC