Birleşik Krallık Avam Kamarası'nda Gazze'de ateşkese destek konusunda yapılan oylamada tansiyon yükseldi.
İskoç Ulusal Partisi (SNP) ve iktidardaki Muhafazakar Parti'den milletvekilleri Çarşamba günü Meclis Başkanı Lindsay Hoyle'un tutumunu protesto etmek amacıyla salonu terk etti.
Tepkiler, Hoyle'un emsal kararları göz ardı ederek, oylamaya izin verme kararının ardından geldi. Oylamayı İşçi Partisi destekliyordu. İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına ilişkin tutumu nedeniyle kendi milletvekillerinin tepkisine maruz kalan parti söz konusu tepkileri hafifletmenin yollarını arıyordu. Muhalefetteki İşçi Partisi'nin bu yılın sonunda yapılacak ulusal seçimleri kazanacağı tahmin ediliyor.
Parlamentodaki tartışma, Gazze'de "derhal ateşkes" çağrısında bulunan bir önerge sunan SNP tarafından başlatıldı. Ardından İşçi Partisi ve Muhafazakârlar, çatışmalara ara verilmeden önce gerekli olduğunu söyledikleri farklı koşullar içeren değişiklik önergeleri sundular.
Değişiklik önergeler ateşkes değil "acil insani duraklama" talep ediyor ve "Hamas şiddete devam ederse İsrail'in çatışmaları durdurması beklenemez" diyordu.
Hoyle, alışılmadık bir hareketle, bir muhalefet partisinin diğerinin önergesini değiştiremeyeceği yönündeki teamülü bozarak, bu iki değişikliğin de oylanmasını istedi. Genel teamül sadece hükümetin değişiklik önergesinin oylanması yönündeydi. Birçok milletvekili, Başkan Hoyle'a tepki gösterdi.
Yaşanan tartışmalar sırasında İşçi Partisi'nin değişiklik önergesi, milletvekillerinin görüşlerinin kaydedildiği resmi bir oylama yapılmaksızın sözlü olarak onaylandı.
Parlamentonun bir üyesi, eski bir İşçi Partisi milletvekili olan Hoyle'u "anayasal krize" neden olmakla suçladı.
Hükümetin Avam Kamarası Lideri Penny Mordaunt, Hoyle'un Meclis'in "güvenini sarstığını" söyledi ve hükümetin işlemlerden çekildiğini söyledi.
Kasım ayında yine SNP tarafından verilen benzer bir önerge, İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın tepki çekmesine yol açmıştı. İsrail'in başlattığı savaşa başlangıçta tam destek veren Starmer, İşçi Partisi milletvekillerinin ve parti üyelerinin acil bir ateşkesi desteklemesi yönünde artan baskısı altındaydı.
Al Jazeera muhabiri Harry Fawcett, Çarşamba günkü oylamanın "gerçek bir saçmalıkla sonuçlandığını" ifade ederek şunları söyledi:
"Oylamaya hiçbir Muhafazakâr katılmadığı için İşçi Partisi'nin değişiklik önergesi kabul edildi. Tüm hikayeyi başlatan SNP önergesi ise hiç oylanmadı. SNP ve Muhafazakarlar öfkeli. Keir Starmer ve İşçi Partisi zor bir durumdan kurtuldu ama bu durum parlamentoyu son derece tehlikede bırakıyor. Gazze'deki sivil yaşamla ilgili bu önemli konu hakkında ciddi bir tartışma, bu prosedürel kabusla sonuçlandı."
SNP milletvekili Ian Blackford ise Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada parlamentoda gün boyu yaşananların dikkatleri Gazze'deki olaylardan uzaklaştırdığını ve nihai oylamanın etkisini azalttığını savundu:
"İşçi Partisi oylama yapmalarına izin veren bir öneriyle geldi ve bu, özellikle de hükümet partisi buna katılmadığından, anlamlı oylamamızın yapılmaması anlamına geliyordu. Bu gece Gazze'de ateşkesin gerçekleşmesine ihtiyaç duyan insanları koruma ihtiyacını tartışmak yerine bunu tartışmak zorunda kaldığımız için üzgünüm."
Öte yandan Hoyle gecenin ilerleyen saatlerinde Avam Kamarasına geri döndü ve özür diledi.
Hoyle, "Meclis'in tüm tarafları için doğru olduğunu düşündüğüm şeyi yapmaya çalıştım. Bu üzücü bir durum ve kararın istediğim şekilde sonuçlanmamasından dolayı özür dilerim." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera