ABD, Mısır ve Katar tarafından Fransa'da yürütülen müzakerelerin ardından, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasına ilişkin bir taslak anlaşmasına varılmıştı.
Taslağa göre bir aydan uzun süren bir ateşkes ve taraflar arasında esir takası yapılması gündemdeydi.
Bu taslak bir süre önce İsrail hükümetine ve Hamas'a sunulsa da henüz her iki taraf da ateşkese onay vermedi.
Ateşkes konusuna dair müzakerelerde bulunan İsrail savaş kabinesinde ateşkese itiraz sesleri yükseldi. Özellikle kabinenin aşırı sağcı üyeleri, ateşkesin uzunluğuna ve Filistinli mahkumların serbest bırakılmasına itiraz etti.
İtirazlar devam ederken İsrail yönetiminden ateşkese dair herhangi bir onay geldi.
Hamas da henüz ateşkesi onaylamadı. Katar Dışişleri Bakanlığı'nın "Hamas'tan ön onay geldiğine" yönelik iddialarına rağmen, Hamas ateşkes anlaşmasının şartlarını kabul etmedi.
Lübnan'da Anadolu Ajansı'na konuşan Hamas liderlerinden Usame Hamdan, Hamas'ın şartlarının tam bir ateşkes, İsrail'in Gazze'den çekilmesi ve ablukanın kalkması olduğunu kaydetti.
İsrail'in bu şartları kabul etmediğini belirten Hamdan, İsrail'in niyetinin saldırıları sürdürmek olduğunu vurguladı.
Mısır basınında yer alan habere göre Hamdan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Paris toplantısındaki genel taslağı aldık. Bu konudaki tartışma ve istişarelerimiz, Filistin halkına yönelik saldırganlığın tamamen sona erdirilmesi ve işgal ordusunun Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi temeline dayanıyor.
Teklifle ilgili çalışmamız aynı zamanda şu temellere dayanıyor: Gazze Şeridi'nde 17 yıldır devam eden kuşatmanın kaldırılması. Yerinden edilenlere barınak sağlanması. İşgal tarafından yıkılanların yeniden inşa edilmesi. Ciddi bir esir takası anlaşmasının tamamlanması. Halkımızın kendi kaderini tayin hakkının uluslararası alanda pratik olarak tanınması ve başkenti Kudüs olan bağımsız, tam egemen bir devlet kurulması."
Ateşkes için müzakerelerin tamamen başarısız olması halinde Gazze Şeridi'nde çatışmaların daha da yoğunlaşacağı tahmin ediliyor.
Kaynak: Mepa News