Hamas ve İsrail arasında Pazar günü gerçekleştirilen üçüncü esir takasında 39 Filistinli esir daha İsrail'in elinden kurtulurken 13 İsrailli esir de Hamas tarafından serbest bırakıldı.
Takas, Gazze'ye yönelik İsrail bombardımanının başladığı 7 Ekim'den bu yana çatışmaların ilk kez durduğu dört günlük geçici ateşkesin üçüncü gününde gerçekleşti.
Tutuklularla dolu otobüslerin gelişi öncesinde, Ramallah sokaklarını dolduran büyük Filistinli kalabalıklar sevinç gösterilerinde bulundu.
Otobüsten iner inmez gri eşofman giyen mahkumlar, tıpkı bir önceki gece serbest bırakılan mahkumlar gibi şehir boyunca geçit törenine katıldılar.
Geçtiğimiz günlerde serbest bırakılan pek çok Filistinli mahkum basına, İsrail gözaltısı sırasında gördükleri muamelenin çok acımasız olduğunu, dayak ve ağır koşullara maruz kaldıklarını söyledi.
15 yaşındaki Ömer el Atşan, Pazar günü serbest kaldıktan sonra Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Hapishanelerdeki durum çok zor, aşağılanma var. Hiçbir şeyimiz yok, her şeyden mahrumuz"
İsrail güçleri Filistinlilerin kutlamasına ateş açtı
Ramallah yakınlarındaki Beytunya'da da Filistinliler bir kutlama gecesi için bir araya geldi. Ancak Filistin Kızılay Derneği'ne göre İsrail güçleri Filistinlilerin üzerine gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz attı ve biri 15 yaşında diğeri 18 yaşında olmak üzere üç Filistinli yaralandı.
İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes anlaşması uyarınca 150 Filistinli mahkum ile Gazze'de tutulan 50 esirin dört gün içinde serbest bırakılması öngörülüyor.
Hamas ise aralarında dokuz çocuğun da bulunduğu 13 İsrailli esirin yanı sıra üçü Taylandlı ve biri İsrailli-Rus olmak üzere dört yabancı uyruklu kişiyi serbest bıraktı.
ABD Başkanı Joe Biden, 7 Ekim'de ailesi öldürülen dört yaşındaki İsrailli-Amerikalı bir kız çocuğunun da serbest bırakıldığını söyledi.
Hamas'tan yapılan açıklamada İsrail-Rus çifte vatandaşının "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çabalarına karşılık olarak ve Rusya'nın Filistin'i destekleyen tutumunu takdir ederek" serbest bırakıldığı belirtildi. Rus esir, ateşkes anlaşması kapsamında Hamas tarafından serbest bırakılan ilk erkek esir oldu.
Ateşkes anlaşması şu ana kadar yürürlükte olsa da, Cumartesi günü Hamas'ın İsrail'i anlaşmayı ihlal etmekle suçlamasının ardından anlaşmanın bozulacağı ve esir değişiminin gecikeceği endişesi vardı.
Pazar günü İsrail ile bağlantılı bir tankerin Kızıldeniz'de ele geçirilmesiyle savaşın genişleyebileceğine dair korkular da devam etti. Bu olay, Yemen'deki Husilerin İsrail bağlantılı bir başka gemiyi ele geçirmesinden bir hafta sonra gerçekleşti.
Savaş bölgelerini takip eden bir uzman, İsrail'in Pazar günü düzenlediği hava saldırılarının, geçen ay benzer bir saldırının ardından uçuşların yeniden başlamasından birkaç saat sonra Suriye'deki Şam havaalanını da kullanılamaz hale getirdiğini söyledi.
Netanyahu Gazze'ye gitti, savaşı sürdürme sözü verdi
Hamas tarafından Pazar günü yapılan açıklamada, İsrail'in serbest bırakacağı Filistinlilerin sayısını arttırmak için çaba göstermesi durumunda ateşkesi uzatmaya hazır oldukları belirtildi.
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani Financial Times'a yaptığı açıklamada ateşkesin başlangıçta kararlaştırılan dört günün ötesine uzatılabilmesi için Gazze'de Hamas tarafından tutulmayan 40 esirin daha bulunması gerektiğini söyledi.
Şeyh Muhammed gazeteye verdiği demeçte "Eğer başka kadın ve çocuklar da bulurlarsa ateşkes uzatılacaktır" dedi ve ekledi: "Kaç kişiyi bulabilecekleri konusunda net bir bilgimiz yok çünkü ... -duraklamanın- amaçlarından biri de -Hamas'ın- kayıp insanların geri kalanını aramak için zaman kazanması."
Katar mevcut savaş sırasında İsrail, ABD ve Hamas arasında kilit bir rol oynuyor.
Hamas'ın üst düzey sözcülerinden Usame Hamdan Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada ABD Başkanı Biden'ın İsrail'i Gazze'ye yönelik savaşını sona erdirmeye zorlamasını beklediğini söyledi.
Hamdan, "Başkan Biden İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına son verme gücüne sahip. Bunu yapabilecek gücü var ve ateşkesi uzatmaktan bahsetmek çözüm değil" dedi.
Biden her iki tarafı da ateşkes anlaşmasını daha fazla kişinin serbest bırakılmasına olanak sağlayacak şekilde uzatmaya çağırdı, ancak savaşın sona erdirilmesi çağrısında bulunmadı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da ateşkes sona erdiğinde savaşa devam etme niyetinde olduğunu açıkça ortaya koydu.
Geçtiğimiz Pazar günü Netanyahu Gazze'yi ziyaret ederek kuşatma altındaki bölgeye yaklaşık yirmi yıldır bir İsrail başbakanı tarafından yapılan ilk ziyareti gerçekleştirdi.
Gazze'deki askerlere "Sonuna kadar, zafere kadar devam edeceğiz" dedi.
Netanyahu, "Hiçbir şey bizi durduramayacak ve savaşın tüm hedeflerine ulaşacak güce, kuvvete, iradeye ve kararlılığa sahip olduğumuza inanıyoruz ve ulaşacağız." dedi.
İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonları, yarısından fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 15.000'den fazla Filistinlinin ölümüne ve tüm mahallelerin enkaz haline gelmesine neden oldu.
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye