"Gazze'de kıtlık hali ilan edilmeli"

70'in üzerinde sivil toplum kuruluşu, Gazze Şeridi'nde resmi olarak kıtlık hali ilan edilmesi gerektiği yönünde bir açıklamada bulundu.

70'ten fazla uluslararası insan hakları grubu, kuşatma ve bombardıman altındaki Gazze Şeridi'nde hızla yayılan kıtlığın resmen ilan edilmesi çağrısında bulundu.

Gruplar yaptıkları ortak açıklamada, bölgede akut yetersiz beslenmenin hızla yayıldığını belirterek, ilgili tüm resmi makamların, Birleşmiş Milletler'in ve uluslararası kurumların bölgede resmi olarak kıtlık ilan etmesi gerektiğini söyledi.

Entegre Gıda Sınıflandırmasına (IPC) göre Gazze Şeridi'nde yarısı çocuk olmak üzere 2.3 milyondan fazla insan yüksek düzeyde gıda güvensizliği ile karşı karşıya.

Çeşitli kuruluşlar ve BM yetkilileri kıtlığın bölgeyi vurduğunu ya da vurmak üzere olduğunu belirtse de dünya liderleri henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Resmi olarak kıtlık ilan edilebilmesi için belirli bir kritere ulaşılması gerekiyor. Açlık seviyeleri, bilimsel standartlara ve analitik yaklaşımlara dayanan üç ayrı kritere göre hesaplanıyor.

Bu kriterler arasında her beş haneden birinin aşırı gıda sıkıntısı çekmesi, her 10 kişiden üçünün yetersiz beslenmesi ve her 10 bin kişiden ikisinin her gün açlıktan ya da yetersiz beslenme ve hastalıktan ölmesi yer alıyor.

IPC 18 Mart tarihli raporunda, Gazze Şeridi'nin kuzey bölgelerinde üç kıtlık eşiğinin her birinin aşıldığı ya da yakın zamanda aşılacağı, akut gıda güvensizliği eşiğinin ise çoktan aşıldığı sonucuna vardı.

Hak örgütleri, İsrail'in açlığı Filistinlilere karşı bir savaş silahı olarak kullanması nedeniyle bölge genelinde gıda güvensizliğinin arttığını ve bunun "daha büyük bir soykırım suçunun parçası olduğunu" belirtiyor.

Gıda krizi İsrail'in Refah'ı işgal etmesi ve yardım kamyonlarını engellemesi sebebiyle daha da artmış durumda.

Açıklamada, uluslararası toplumun kıtlığın yayılmasını durdurmak ve hayat kurtarıcı yardım sağlamak için "ahlaki ve yasal bir yükümlülüğü olduğu" belirtildi ve kıtlık ilan edilmesi gerektiği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Resmi kıtlık ilanının geciktirilmesi, işlediği suçlara son vermesi ve Gazze üzerindeki keyfi kuşatmayı kaldırması için İsrail'e ciddi bir baskı uygulanmaması anlamına gelmektedir. Daha fazla gecikme sadece açlık, yoksulluk, yetersiz beslenme ve ölümleri artıracaktır.

Gazze Şeridi'nde yaşayan insanları açlığa mahkum etme suçunu işlemesini engellemek, kuşatmayı tamamen kaldırmak, insani yardım malzemelerinin güvenli, etkin ve zamanında ulaştırılmasını garanti altına almak için gerekli sistemleri kurmak ve bölgedeki Filistinli siviller arasında hızla yayılan açlık sorununu çözmek için ciddi adımlar atmak üzere İsrail'e derhal uluslararası baskı uygulanmalıdır."

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri