İsrail saldırıları nedeniyle telefon ve internet hizmetlerinin servis dışı kalmasının ardından Gazze'nin dış dünyayla bağlantısı kesilirken, insani yardım ve medya kuruluşları iletişim kesintisinin kuşatma altındaki bölgede yaşanan savaş suçlarını gizleyebileceği uyarısında bulunuyor.
Dün gece, 7 Ekim'den bu yana Gazze'nin en yoğun bombardımanlara maruz kaldığı gün oldu. Bu süreçte telefon ve internet hizmetleri kesildiğinden saldırıların hedefindeki bölge halkı dış dünya ile iletişim kuramadı.
Filistinli telekomünikasyon sağlayıcısı "Jawwal" Cuma günü geç saatlerde yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanının "Gazze'yi dış dünyaya bağlayan kalan tüm uluslararası bağlantıları" yok ettiğini belirtti.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinden Al Jazeera'ya konuşan Nida İbrahim, Cumartesi günü Gazze Şeridi'nden "çok çok az" bilgi geldiğini söyledi.
"Kesinti, insan hakları ihlallerinin cezasız kalmasına katkı sağlayacak"
İbrahim, "Gazze'nin iletişimsiz, telefonsuz, internetsiz karanlığa gömülmesinden sonra, Gazze dışındaki ve başka yerlerdeki Filistinliler de neler olup bittiği konusunda karanlıkta bırakıldıklarını hissediyorlar" dedi.
Uluslararası Af Örgütü Gazze'deki meslektaşlarıyla irtibatlarının kesildiğini ve "iletişim eksikliğinin hak ihlallerini belgelemeyi giderek zorlaştırdığını" söyledi.
Uluslararası Af Örgütü ABD Direktörü Erika Guevara Rosas Cuma günü yaptığı açıklamada, "Bu iletişim kesintisi, Gazze'de Filistinli sivillere karşı işlenen insan hakları ihlalleri ve savaş suçları hakkında kritik bilgi ve kanıt elde etmenin ve ihlalleri yaşayanlardan doğrudan haber almanın daha da zorlaşacağı anlamına geliyor" dedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün teknoloji ve insan hakları araştırmacısı Deborah Brown ise karartmanın "kitlesel hak ihlallerine kılıf uydurma ve insan hakları ihlallerinin cezasız kalmasına katkıda bulunma" riski taşıdığını söyledi.
BM Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Cindy McCain, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, WFP'nin Gazze ekipleriyle "irtibatını kaybettiğini" söyledi.
McCain, "Sessizlik sağır edici" diye yazdı.
Gazze'de iletişim hizmetlerinin çökmesi, İsrail'in bölgeye yönelik beklenen geniş çaplı kara saldırısı öncesinde bombardımanını arttırmasıyla birlikte geldi.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus X'te yaptığı açıklamada kesintinin "ambulansların yaralılara ulaşmasını imkansız hale getirdiğini" söyledi.
Ghebreyesus, "Personelimiz ve sağlık tesislerimizle hala iletişim halinde değiliz. Onların güvenliği konusunda endişeliyim" dedi.
Gazetecileri Koruma Komitesi de "haber karartmasının" yanlış bilginin yayılması da dahil olmak üzere "ciddi sonuçlara" yol açabileceği uyarısında bulundu.
Sahadan aktarılan haberlerin kesintiye uğraması, saldırılardaki kayıp rakamlarının ve kara çatışmalarının ayrıntılarının tam olarak bilinemeyeceği anlamına geliyor.
Bölgede sadece bazı uydu telefonları çalışmaya devam ediyor.
Gazze Şeridi'ndeki Al Jazeera muhabirleri uydu aracılığıyla sınırlı güncellemeler sağlayabildi ancak bölgedeki kapsamlı iletişim kesintisi nedeniyle doğrudan iletişim çoğu zaman sağlanamıyor.
Cuma günü Gazze'den bildiren Al Jazeera muhabiri Safwat Kahlout, İsrail'in son hava saldırılarının önceki saldırılara kıyasla çok daha yoğun olduğunu söyledi.
Kahlout, "Bugün İsrail ateşinin şiddeti açısından en kötüsü ve özellikle Gazze Şeridi'nin kuzeyinde denizden gelen bazı patlamaları da duyabiliyoruz" dedi.
Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Tareq Abu Azzoum Cuma günü yaptığı açıklamada, "tamamen izole" bırakılan bölge sakinlerinin "dehşet ve korku içinde" olduklarını söyledi.
Filistinli yetkililere göre İsrail'in hava saldırılarında şu ana dek 3595'i çocuk olmak üzere en az 7703 Filistinli hayatını kaybetti.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera