Gazze'deki İsrail katliamı çocukları ailesiz, aileleri çocuksuz bırakıyor

Gazze'de İsrail'in devam eden saldırılarında birçok çocuk ailesini kaybetmiş durumda, çok sayıda ailenin ise çocukları saldırılarda can verdi.

Henüz üç aylık olan Rim Ebu Hayye, Pazartesi günü geç saatlerde Gazze Şeridi'nde gerçekleşen bir İsrail hava saldırısında ailesinin hayatta kalan tek üyesiydi. Birkaç kilometre kuzeyde Muhammed Ebu'l Kumasan eşini ve henüz dört günlük olan ikiz bebeklerini bir başka saldırıda kaybetti.

İsrail'in 10 aydan uzun süredir aralıksız devam eden bombardımanı birçok aileyi yok etti. Ebeveynleri çocuksuz, çocukları da ebeveynsiz ya da kardeşsiz bıraktı.

Hayatta kalanlardan bazıları o kadar genç ki, kaybettiklerini hiç hatırlamayacaklar.

İsrail'in Pazartesi günü geç saatlerde gerçekleştirdiği saldırıda güneydeki Han Yunus kenti yakınlarında bir ev yerle bir oldu ve 10 kişi öldü. Ölenler arasında Ebu Hayye'nin anne babası ve yaşları 5 ile 12 arasında değişen beş kardeşinin yanı sıra diğer üç çocuğun anne babası da vardı. Saldırıda dört çocuk da yaralandı.

Teyzesi Suad Ebu Hayye şunları söyledi:

"Bu bebekten başka kimse kalmadı. Bu sabahtan beri ona mama vermeye çalışıyoruz ama kabul etmiyor çünkü annesinin sütüne alışkın."

Ebu'l Kumasan'ın eşini ve yeni doğan bebeklerini (Asir adında bir erkek ve Aysel adında bir kız) öldüren saldırı, ikizlerin anneannesini de öldürdü. Baba Ebu'l Kumasan, hastanede otururken, kaybın etkisiyle neredeyse sessizliğe gömülmüş bir halde, ikizlerin doğum belgelerini elinde tutuyordu.

Eczacı olan eşi Cumana Arefe dört gün önce sezaryenle doğum yapmış ve ikizlerin dünyaya geldiğini Facebook'tan duyurmuştu. Baba ise Salı günü, doğumları yerel bir devlet dairesine kaydettirmeye gitmişti.

O oradayken komşuları arayıp Deyr el Belah kenti yakınlarında sığındığı evin bombalandığını söylemişler.

"Ne olduğunu bilmiyorum. Bana eve bir top mermisinin isabet ettiği söylendi."

İsrail ordusu saldırılarla ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı savaşın başlamasından bu yana bölgede 115 yeni doğan bebeğin öldüğünü söyledi.

İsrail'in saldırısı binlerce çocuğu ebeveynsiz bıraktı. Sayı o kadar fazla ki bölgedeki doktorlar onları kaydederken "yaralı çocuk, hayatta kalan ailesi yok" ifadesinin kısaltmasını kullanıyor. Birleşmiş Milletler Şubat ayında Gazze'de yaklaşık 17 bin çocuğun refakatsiz olduğunu belirtmişti ve sayının o zamandan beri artmış olması muhtemel.

Ebu Hayye ailesi İsrail'in son günlerde boşaltılmasını emrettiği bir bölgede barınıyordu. Bu, yüz binlerce kişinin İsrail'in ilan ettiği ve sahil boyunca uzanan bakımsız, kalabalık çadır kamplarından oluşan insani yardım bölgesine sığınmasına yol açan bu tür birkaç emirden biriydi.

Gazze nüfusunun büyük çoğunluğu şimdiye kadar birçok kez sığındıkları bölgeleri terk etmek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler'e göre Gazze topraklarının yaklaşık yüzde 84'üne İsrail ordusu tarafından tahliye edilme emri verildi.

Gazze'de hiçbir yerin güvenli olmaması, gidecek bir yerlerinin bulunmaması, uzun yolculukları yapabilecek araçlarının olmaması gibi sebeplerle birçok aile ise tahliye emirlerini yerine getirmiyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri