Gazze'de savaşı yaşayan çocuklar üzerinde yapılan yeni bir araştırma, çocukların yüzde 96'sının "ölümlerinin yakın olduğunu düşündüğünü" ve neredeyse yarısının "yaşadıkları travma nedeniyle ölmek istediğini" ortaya koydu.
War Child Alliance yardım kuruluşu tarafından desteklenen Gazze merkezli bir kuruluşun gerçekleştirdiği araştırma, ankete katılan çocukların yüzde 92'sinin "gerçekliği kabul etmediğini", yüzde 79'unun kabus gördüğünü ve yüzde 73'ünün saldırganlık belirtileri sergilediğini ortaya koydu.
War Child Alliance İcra Kurulu Başkanı Helen Pattinson anket sonuçlarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Bu rapor Gazze'nin dünyada çocuk olmak için en korkunç yerlerden biri olduğunu ortaya koyuyor. Hastanelerin, okulların ve evlerin yerle bir edilmesinin yanı sıra, psikolojik yıkım da bu savaşta hiçbir sorumluluğu olmayan çocuklar üzerinde büyük yaralar açtı."
Raporda şu ifadelere yer verildi:
"Çocuklar üzerindeki psikolojik etki çok ağır oldu. Korku, endişe, uyku bozuklukları, kabuslar, tırnak yeme, konsantrasyon güçlüğü ve sosyal geri çekilme gibi semptomlarla kendini gösteren yüksek düzeyde stres yaşandı. Çocuklar evlerinin ve okullarının bombalanmasına tanık oldular, sevdiklerini kaybettiler ve güvenlik için kaçarken yerlerinden edildiler ya da ailelerinden ayrıldılar."
Gazze'deki yaklaşık 1.9 milyon Filistinli, yani bölgenin toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 90'ı birçok kez yerlerinden edildi. Bunların yarısını çocuklar oluşturuyor.
Ankete katılan çocukların yüzde 60'ından fazlası savaş sırasında travmatik olaylar yaşadığını ve birden fazla travmatik olaya maruz kaldığını belirtti.
Gazze'de tahminen 17 bin çocuk refakatsiz olarak ebeveynlerinden ayrı yaşıyor, ancak çalışmada gerçek rakamların çok daha yüksek olabileceğini vurguluyor.
Rapora göre çocukların yüzde 96'sı ölümlerinin yakın olduğunu düşünürken yüzde 49'u ölmek istediğini belirtiyor. Bu duygu erkek çocuklarda yüzde 72'yken kız çocuklarda yüzde 26 seviyesinde.
Kaynak: Mepa News