"Gazzeliler savaş içerisinde yaşamaktansa ölmeyi temenni ediyor"

Yapılan anketlere göre Gazze'deki halkın yaşadığı stres ve endişe akıl sağlığı problemlerine yol açıyor.

Gazze'de giderek artan sayıda Filistinli, 11 aydır devam eden İsrail saldırıları sebebiyle depresyon, anksiyete ve travma gibi ruh sağlığı sorunlarıyla karşı karşıya.

İsviçreli insani yardım araştırma grubu ACAPS tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, Gazze'deki hem yetişkinler hem de çocuklar "daha fazla yerinden edilme, şiddet ve yoksunluk içinde yaşamaktansa ölmeyi tercih ettiklerini" ifade ediyor.

İsrail'in saldırıları, Gazze Şeridi'ndeki 2.3 milyonluk nüfusun neredeyse tamamını bölgenin yaklaşık yüzde 10'luk bir kısmına itti. Filistinliler aylardır çadırlarda, yardımlara bağımlı durumda ve salgınları tetikleyen sağlıksız koşullarda yaşıyor.

Gazze'deki insani yardım görevlileri, psikologlar ve sağlık çalışanlarıyla yapılan görüşmelere dayanan çalışma, bölge halkının ruh sağlığı ve destek ihtiyaçlarında önemli bir artış olduğunu ortaya koydu. Salı günü yayınlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

"Sorunlar arasında beş yaşından küçük çocuklarda depresyon, anksiyete, regresif davranışlar ve intihar düşünceleri yer alıyor. Çok sayıda refakatsiz ve ailelerinden ayrı düşmüş çocuk, ruh sağlığı ve psikososyal sorunlar geliştirme konusunda özellikle yüksek risk altında."

Save the Children Haziran ayında yaptığı açıklamada Gazze'de yaklaşık 17 bin çocuğun refakatsiz ve ailelerinden ayrı düşmüş olduğunun tahmin edildiğini belirtmişti.

ACAPS araştırması, halk arasındaki ruh sağlığı sorunlarının, herhangi bir güvenli alanın yokluğu ve sürekli korkuya yol açan ayrım gözetmeyen bombardıman nedeniyle daha da kötüleştiğini vurguladı.

ACAPS, savaşın insanların çalışma ve ailelerini geçindirme becerilerini de etkilediğini, çoğunluğun artık yardımlara bağımlı hale geldiğini, bunun da insanların özgüvenini zedelediğini ve kendilerini çaresiz hissetmelerine yol açtığını ifade etti.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri