İsrail Salı günü yaptığı açıklamada Refah sınır kapısını yeniden açmanın ve Gazze Şeridi'ne insani yardım girişine izin vermenin Mısır'a bağlı olduğunu söyleyerek Kahire'yi yardımların engellenmesi konusunda suçu başka tarafa atmaya çalışmakla suçladı
Mısır ile güney Gazze arasındaki Refah geçidi, insani krizin derinleştiği ve bazı insanların kıtlık riski altında olduğu kıyı bölgesine yardım için hayati bir rota konumunda.
İsrail'in 7 Mayıs'ta Refah çevresindeki işgalini hızlandırarak sınır kapısının kontrolünü ele geçirmesinden bu yana yardımlar sınırın Mısır tarafında birikmiş durumda.
İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ofisinden yapılan açıklamada "Gazze'de insani bir krizi önlemenin anahtarı artık Mısırlı dostlarımızın elinde" dedi.
İngiliz ve Alman mevkidaşlarıyla "Mısır'ı Refah sınır kapısını yeniden açmaya ikna etme ihtiyacı" hakkında konuştuğunu söyleyen Katz, Salı günü ilerleyen saatlerde İtalya Dışişleri Bakanı ile de görüşeceğini sözlerine ekledi.
Hamas'ın "Refah geçişini kontrol etmeyeceğini" söyleyen Katz, İsrail'in "taviz vermeyeceği" güvenlik kaygılarını gerekçe gösterdi.
Bu açıklamalara Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan hızlı ve sert bir yanıt geldi ve Gazze'deki insani krizden İsrail'in sorumlu olduğunu ve İsrail'in Refah'taki askeri operasyonlarının yardımları engelleyen ana faktör olduğunu söyledi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakanı, İsrail tarafının Gazze Şeridi'nin karşı karşıya kaldığı benzeri görülmemiş insani krizden Mısır'ı sorumlu tutmaya yönelik umutsuz girişimlerini şiddetle kınamaktadır" denildi.
"Dışişleri Bakanı, İsrail'i işgalci güç olarak yasal sorumluluğunu yerine getirmeye ve yardımların kendi kontrolü altındaki kara limanlarından girişine izin vermeye çağırdı."
Mısır, İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan çatışma boyunca geçişin kendi tarafından açık kaldığını söyledi.
Kahire, İsrail ve Hamas arasında tıkanan ateşkes görüşmelerinde arabuluculardan biri konumunda. Ancak çatışma sürecinde, özellikle de İsrail'in Refah'taki ilerleyişinden bu yana İsrail ile ilişkileri gerildi.
Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası yardım kuruluşları, Gazze'nin güneyindeki iki geçiş noktasının (Refah ve İsrail kontrolündeki Kerem Ebu Salim) kapatılmasının, Gazze'yi dış yardımlardan neredeyse tamamen kopardığını söyledi.
BM bu geçişlerin kapatılmasından önce Gazze'nin kıtlığın eşiğinde olduğu uyarısında bulunmuştu.
Gazze'deki sağlık yetkililerine göre İsrail’in 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 35,000'i aşmış durumda.
Kaynak: Mepa News, Reuters