Guantanamo mahkumu Ebu Zübeyde'nin serbest bırakılması çağrısı

Birleşmiş Milletler Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu'nun yayımladığı bir raporda, 9 ülke çeşitli işkencelere maruz bırakılan Guantanamo mahkumu Ebu Zübeyde'nin gözaltı ve tutukluluk sürecinde birlikte hareket etmekle suçlanıyor.

(Fotoğraf: ICRC)

Birleşmiş Milletler Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu (UNWGAD), tutukluluk sürecinin yasal bir temelinin olmadığını vurgulayarak 17 yıldır Guantanamo cezaevinde tutulan Ebu Zübeyde'nin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

UNWGAD, Gunatanamo'da mahkumların özgürlüklerinden sistematik bir biçimde mahrum bırakmanın "insanlığa karşı suçlar" tanımına girebileceğinin altını çizerek Ebu Zübeyde'nin cezaevinden salıverilmesi çağrısında bulundu.

52 yaşındaki Filistinli Ebu Zübeyde, Mart 2002'de Pakistan'da ABD tarafından yakalanmış ve 2006'da Guantanamo cezaevine nakledilmeden önce CIA kara merkezlerinde çeşitli işkencelere maruz bırakılmıştı.

ABD olayların başlangıcında Ebu Zübeyde'nin El Kaide'nin 3'üncü en önemli ismi olduğunu iddia etmiş ancak daha sonra onun El Kaide üyesi olmadığını itiraf etmişti.

UNWGAD tarafından 28 Nisan günü yayımlanan raporda, ABD, İngiltere, Pakistan, Tayland, Polonya, Fas, Litvanya, Afganistan ve Kuzey İrlanda gibi ülkelerin, tutukluluk ve gözaltı sürecinde Ebu Zübeyde'ye yönelik işkence ve insanlık dışı muamelelerden toplu şekilde sorumlu oldukları vurgulandı.

BM'ye bağlı Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu yayımladığı raporda, çok sayıda ülkenin Ebu Zubeyde'ye yönelik kötü muamelesinin 'insanlığa karşı suç' teşkil edebileceği konusunda uyarmasıyla birlikte ilk kez uluslararası bir organ 21 yıldır açık bulunan Guantanamo'daki ihlallere dair böylesi bir açıklamada bulunmuş oldu.

Çalışma grubuna göre 9 ülke Ebu Zübeyde'nin gözaltı ve tutukluluk sürecinde çeşitli suçlara dahil oldu.

Yayımlanan raporda, Pakistan'ın, Ebu Zübeyde'nin gözaltı anında ve teslim edilmesinde yer aldığı; Tayland, Polonya ve Litvanya'nın CIA işkence merkezlerine ev sahipliği yaptığı belirtildi.

2004'te Fas'a nakledilen Ebu Zübeyde bir süre burada gözaltında kaldı ve sorguya çekildi. Guantanamo'ya transfer edilmeden önce 2006'da Afganistan'a getirilen Ebu Zübeyde, burada gizli gözaltı merkezlerinde tutuldu.

Hakkında herhangi bir suçlama olmayan ve nakledilmesi konusunda bir karar çıkmayan Ebu Zübeyde, Guantanamo'da süresiz tutulan mahkumlardan biri.

Mahkumlara yönelik ihlal ve işkencelerle tanınan Guantanamo'da hala 30 mahkum bulunuyor.

Bunlardan;

- 16'sının süresiz olarak tutulduğu ancak güvenlik şartları karşılandığı an serbest bırakılacağı açıklandı.

- 3'ünün süresiz olarak tutulduğu açıklandı ve serbest bırakılmaları tavsiye edilmedi

- 10'u askeri mahkemelerde suçlandı ve yargılanıyor

- 1'i askeri mahkemelerde suçlu bulundu.

Ebu Zübeyde kimdir?

Ebu Zübeyde takma adıyla tanınan Zeynelabidin Muhammed Hüseyin 1971'de Suudi Arabistan'da Filistinli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Suudi Arabistan'da iş imkanları için bulunan ailesi Ebu Zübeyde henüz çocukken Batı Şeria'ya döndü.

Ebu Zübeyde burada 1987'de başlayan 1. İntifada'ya katıldı.

Hindistan'ın Maisur şehrinde bir müddet bilgisayar alanında yüksek öğrenim alan Ebu Zübeyde 1991'de Afganistan'a geçerek gönüllü olarak bu ülkedeki Sovyet karşıyı savaşa katıldı.

1992'de bir havan mermisinin yanında patlaması sonucunda ağır yaralandı.

Tedavisinin ardından Afganistan'da yabancı gönüllülerin eğitim gördüğü Halden kampında görev üslendi.

İddialara göre, 1996'da Afganistan'a gelmesinin ardından Usame bin Ladin ile birlikte çalıştı.

ABD 1999'da Ebu Zübeyde'yi "terörist" ilan etti ve takibe aldı. 2001'de ABD'nin Afganistan'ı işgalinin ardından Ebu Zübeyde Hindikuş Dağları'nı aşarak Pakistan'da saklanmaya başladı.

Fakat 28 Mart 2002'de CIA ve Pakistan İstihbaratı'nın (ISI) ortak operasyonuyla yakalandı.

Operasyon esnasında yaşanan çatışmada Ebu Zübeyde ağır yaralanmıştı. Kendisinden önemli bilgiler elde edilebileceğini düşünen ABD'li yetkililer, Ebu Zübeyde'yi tedavi ettirdi. 

CIA'e teslim edildikten sonra Polonya, Kuzey Afrika, Tayland gibi bölgelerde bulunan CIA'in gizli hapishanelerinde işkenceli sorgulara maruz kaldı.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

ABD işkencesine maruz kalan Guantanamo mahkumu için serbest bırakma talebi
Guantanamo'daki işkencelerde İngiliz parmağı
Bir Guantanamo mahkumunun gözünden: Ebu Zübeyde kendisine yapılan işkenceleri çizdi

Hak İhlalleri Haberleri