Güney Kore, köpek eti yemeyi yasaklamayı ve bu eski gelenekle ilgili tartışmalara son vermeyi hedefliyor.
Yetkililer, Cuma günü hükümetin yıl sonundan önce 2027 yılına kadar köpek eti tüketimini sona erdirecek bir yasa çıkarma konusunda kararlı söyledi.
Kore'nin asırlardır süregelen köpek eti yeme alışkanlığı uzun zamandır çeşitli ülkelerden eleştiriler alıyor. Ancak ülke içinde de özellikle genç nesilden gelen tepkiler giderek artıyor.
Halkın Gücü Partisi politika şefi Yu Eui-dong, hükümet yetkilileri ve hayvan koruma aktivistleriyle yaptığı bir toplantıda, "Köpek eti tüketimini sona erdirmek için özel bir yasa çıkararak bu konudaki sosyal anlaşmazlıklara ve tartışmalara son vermenin zamanı geldi" dedi.
Ulusal basında yer alan haberlere göre yasa, köpek eti satışının yanı sıra kesim için köpek yetiştirilmesini de yasaklayacak. Üç yıllık bir geçiş dönemi ile birlikte işletmelere bu sektörden çekilmeleri için mali destek sağlanacak.
Yu, tasarının iki partinin de desteğini almasının beklendiğini ve bu sayede parlamentodan geçebileceğini söyledi.
Tarım Bakanı Chung Hwang-keun toplantıda hükümetin yasağı hızlı bir şekilde uygulayacağını ve köpek eti endüstrisinde faaliyet gösterenlere işletmelerini kapatmaları için mümkün olan azami desteği sağlayacağını söyledi.
First Lady Kim Keon-hee köpek eti tüketimini şiddetle eleştiriyor ve eşi Başkan Yoon Suk-yeol ile birlikte sokak köpeklerini sahipleniyor.
Köpek eti karşıtı yasa tasarıları, sektörde yer alanların protestoları ve çiftçiler ile restoran sahiplerinin geçim kaynaklarına ilişkin endişeleri nedeniyle geçmişte başarısız olmuştu.
Köpek eti yemek eskiye kıyasla çok daha az yaygın olsa da bazı yaşlı insanlar tarafından halen tercih edilmektedir. Köpek eti bazı restoranlarda servis edilmeye devam ediyor.
Hayvan koruma örgütleri yasak olasılığını memnuniyetle karşıladı. Humane Society International yaptığı açıklamada "Bu zulmü sona erdirmek için çok sıkı kampanya yürüten hepimiz için bir rüya gerçek oldu" dedi.
Ancak ulusal bir köpek eti çiftçileri derneğinin temsilcileri, kararı yaşam haklarına yönelik bir "tehdit" olarak nitelendirerek öfkelerini dile getirdiler.
Hükümet verilerine göre Güney Kore'de yaklaşık 1.150 köpek yetiştirme çiftliği, 34 kesimhane ve 219 köpek eti dağıtımcısı bulunuyor. Yaklaşık 1.600 restoran da köpek eti servisi yapıyor.
Kaynak: Mepa News