Fotoğraf: Kuzey Kore'nin bir askeri geçit töreninde sergilediği silahlı insansız hava araçları
Askeri tedarik kurumuna göre Güney Kore, Kuzey Kore tarafından konuşlandırılan insansız hava araçlarını vurabilecek lazer silahlarını düşük maliyetle seri olarak üretmeyi planlıyor.
Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA), Hanwha Aerospace ile birlikte geliştirilen ve "Star Wars Project” (Yıldız Savaşları Projesi) olarak adlandırılan lazer programını duyurdu.
DAPA yetkilisi Lee Sang-yoon Cuma günü AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, ilk lazer sistemi olan "Block-I"in "bu yıl orduda operasyonel olarak kullanılmaya başlanacağını" söyledi.
Söz konusu kuruluşa göre lazer görünmez ve sessiz olacak, ek mühimmata ihtiyaç duymadan sadece elektrikle çalışacak ve atış başına sadece 2,000 wona (1.45 dolar) mâl olacak. Lazerin insansız hava araçlarının gövdesini eritip içindeki elektronik aksamı yakacağı tahmin ediliyor.
DAPA Perşembe günü yaptığı açıklamada, testlerde tüm hedeflerini vuran yeni silah sistemi sayesinde Seul'ün "Kuzey Kore'nin insansız hava aracı provokasyonlarına karşılık verme kabiliyetinin önemli ölçüde artacağını" söyledi.
Kuruluş ayrıca lazer programını gelecekte uçak ve balistik füzeler de dahil olmak üzere çok daha büyük hedefleri vurabilecek şekilde genişletmeyi planladığını ve bunun potansiyel bir "oyun değiştirici" olacağını söyledi. Hatta lazer ışınlarının hedeflere ulaşmak için uzayda hareket etmesi bile öngörülüyor.
Sistem henüz gerçek hayat senaryolarında kullanılmadı ancak basit insansız hava araçlarının Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, İsrail'in Gazze'deki savaşı ve Lübnan Hizbullah'ı ile sınır çatışmaları da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki aktif savaş alanlarına hakim olduğu bir dönemde ortaya çıktı.
Çeşitli insansız silah sistemleri geliştirilip savaşlarda kullanıldıkça, savunma sistemleri bunlardan bazılarına karşı koyabildi, ancak çok daha yüksek bir maliyetle. Lazer sistemleri teorik olarak daha sürdürülebilir bir karşı önlem sunabilir.
Güney Kore, hava tehditlerini vurmak üzere lazer silahları geliştirmek ve konuşlandırmak için yarışan ülkeler arasında ABD, Birleşik Krallık ve Çin'in saflarına katılıyor.
İki Kore 1950-53 yılları arasındaki çatışmanın bir barış antlaşmasıyla değil de ateşkes ve askerden arındırılmış bir bölgeyle sonuçlanmasından bu yana teknik olarak hala savaş halinde.
Aralık 2022'de Güney Kore, Kuzey Kore tarafından fırlatılan beş insansız hava aracının hava sahasına girdiğini tespit ettikten sonra savaş uçakları ve helikopterler kullandığını ancak hiçbirini düşürmeyi başaramadığını açıklamıştı.
Güney Kore'nin 2018'de imzalanan askeri anlaşmayı Haziran ayında tamamen askıya alması ve Kuzey Kore'nin sınıra çöp dolu balonlar göndermesiyle iki ülke arasındaki gerilim bu yıl giderek artıyor.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar