Mısırlı Müslüman lider ve direniş önderi Şeyh Hafız Ali Ahmed Selame (1925-2021)
Doğumu ve eğitimi
Hafız Selame, 1925 yılının Aralık ayında Mısır'ın Süveyş şehrinde dünyaya geldi. Dünyaya geldiği dönemde Mısır İngiliz işgali altındaydı.
İlk eğitimini Süveyş şehrinde alan Selame, daha sonra eğitim hayatına devam etmek üzere, başkent Kahire'ye gitti.
Burada El Ezher'e girerek İslami ilimler alanında eğitim almaya başladı. Şeriat ve genel kültür alanlarında kendisini yetiştirdi. Eğitimini tamamladıktan sonra da Ezher'de kalan Selame, burada akademik çalışmalarının yanı sıra vaizlik de yaptı. Bir dönem Ezher Şeyhi'nin danışmanlığı da yürüten Hafız Selame, emekli olacağı 1978 yılına kadar Ezher bünyesinde kaldı.
Bu süre zarfında ticaretle ve sosyal faaliyetle de ilgilendi. Dikkat çeken hayır faaliyetleri yaparken, adı zamanla tanınmaya başladı.
Hafız Selame'nin ismini duyuracağı asıl çalışmaları ise sosyal, siyasi ve askeri faaliyetleri olacaktı.
İngilizlere karşı mücadelesi
1950'li yıllara kadar Mısır'da İngiliz etkisi sürerken, bu etki özellikle İkinci Dünya Savaşı yıllarındaki çatışmalarla daha da dikkat çekici hale gelmişti.
Selame'nin memleketi Süveyş, İkinci Dünya Savaşı'nın Afrika sahnesi için önemli bir merkezdi.
Savaş sebebiyle Selame'nin ailesi Süveyş'ten göç ederken, kendisi 19 yaşındaydı. Ancak Selame, Süveyş'i terk etmek istemedi, babasının tekstil işletmesini çalıştırdı, kazandığı parayı Kahire'ye göçen ailesine göndermeye devam etti.
Bu dönemde Filistin'de de İngilizlere ve Yahudilere karşı savaş sürüyordu. Süveyş'te bazı Filistinlilerle tanışan Selame, Filistin mücadelesi için de destek sağladı. Maddi desteğin yanı sıra kendisi de silahlı olarak Filistin'de İngilizlere karşı savaştı. Burada İngiliz güçlerince yakalanarak 6 ay hapis yattı.
1948 yılında Şebab-i Muhammed isimli İslami gruba katıldı. Söz konusu grup 1940 yılında Müslüman Kardeşler teşkilatından ayrılan kişilerce kurulmuştu. Ayrılık sebebi, Müslüman Kardeşler'in seçimlere ve meclise girme kararı, ayrıca Mısır liderlerine yönelik tutumundan duyulan rahatsızlıktı. Hafız Selame, bu grubun içerisinde İngiliz işgaline karşı fiilen savaşa devam etti. Aynı yıl, 1948 Arap İsrail Savaşı'na katılmak istediyse de, grup kendisini Mısır içerisinde görevlendirdi, bu sebeple İsrail'e karşı savaşa katılamadı.
Bu dönemde Süveyş'te İngilizlere karşı savaşmak üzere bir komando bölüğü tesis etti. Grubun amacı bir yandan İngilizlere bölgede darbe vurmak, diğer yandan da onlardan ele geçirilen silahları Filistin'deki savaşçılara ulaştırmaktı.
1950 yılında çeşitli yazı ve görüşleri sebebiyle tutuklanarak hapis yattı. 1952 yılında Cemal Abdunnasır, Şebab-i Muhammed grubunu, Mısır-Sovyet ilişkilerini eleştirmeleri sebebiyle yasa dışı ilan ederken, Selame çalışmalarına ara vermedi.
Hafız Selame (ortada)
İsrail'e karşı savaş
Hayır faaliyetlerinin yanı sıra çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazan Selame, ayrıca silahlı gruplara öncülük etti, Mısır ordusu içerisinde de İslami çalışmalarla, askerleri İsrail'e karşı savaşa hazırladı. Bu süreçte İsrail'e karşı savaşan ordu güçleri ve silahlı gruplar için "manevi bir baba" olarak görülmeye başlandı. İlerleyen yıllarda "mücahitlerin lideri" olarak da anılacaktı.
1973'te İsrail ile verilen savaşta, İsrail ordusunun saldırılarına karşı Süveyş'i savundu. Şehri İsrail'e teslim etmezken, İsrail'e karşı halk direnişinin lideri oldu. İsrail ordusunun sayı ve donanım bakımından üstünlüğüne rağmen, Selame'nin liderlik ettiği, içerisinde kadın ve çocukların da olduğu direniş güçleri, İsrail ordusunu püskürttü. Bu başarısının ardından bir halk kahramanı olarak anılmaya başlandı.
Siyasi ve askeri çalışmaları ve vefatı
İlerleyen yıllarda da hayır faaliyetlerine, çeşitli İslami gruplara desteğe, yazı ve sohbetlerine devam etti. Birçok defa tutuklandı ve hapis yattı. Nasır döneminde kendisine yönelik uygulanan baskı, Enver Sedat ve sonrasında da devam etti.
Mısır rejiminin önemli bir muhalifi olan Selame, Hüsnü Mübarek'in devrildiği 2011 protestolarında da rol oynadı. Libya, Suriye, Filistin gibi bölgelerde devam eden çatışmalarda da rol oynadı. Libya'da Kaddafi karşıtı gruplara, Filistin'de İsrail'e karşı savaşan yapılara destek verdi. 2012 yılında bir süre Suriye'ye giderek Beşar Esed'e karşı savaşan muhaliflerin saflarında yer aldı.
Hafız Selame Suriye'de
Hafız Selame ve Suriyeli muhalif gruplardan Ahrar el Şam'ın lideri Hasan Abbud
2011 yılında Usame bin Ladin'in ABD tarafından Pakistan topraklarında düzenlenen bir operasyonla öldürülmesi sonrasında kendisi için gıyabi cenaze namazı kıldı, Bin Ladin'den övgüyle söz etti.
Bir Ramazan gününe denk gelen 26 Nisan 2021'de vefat eden Hafız Selame öldüğünde 96 yaşındaydı.
Kaynak: Mepa News