Filistinli gruplar, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı sona erdiğinde Filistinlilerin Gazze üzerindeki kontrolünü sürdürmeyi amaçlayan bir "milli birlik" anlaşması imzaladı.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, üç gün süren yoğun görüşmelerin ardından Salı günü Çin'de imzalanan anlaşmanın, savaş sonrası Gazze'yi yönetecek bir "geçici ulusal uzlaşı hükümeti" için zemin hazırladığını söyledi. Anlaşma, Hamas ve El Fetih'in yanı sıra diğer 12 Filistinli grup tarafından da imzalandı.
Hamas'ın üst düzey yetkilisi Musa Ebu Merzuk Pekin'de düzenlediği basın toplantısında "Bugün milli birlik için bir anlaşma imzalıyoruz ve bu süreci tamamlamanın yolunun milli birlikten geçtiğini ilan ediyoruz" dedi.
Anlaşmayı imzalayan 14 gruptan biri olan Filistin Ulusal Girişimi Genel Sekreteri Mustafa Bargusi Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada anlaşmanın son yıllarda varılan diğer anlaşmalardan "çok daha ileri seviyede" olduğunu söyledi.
Bargusi anlaşmanın dört ana unsurunun geçici bir milli birlik hükümeti kurulması, gelecek seçimler öncesinde birleşik bir Filistin yönetimi oluşturulması, yeni bir Filistin Ulusal Konseyi'nin özgürce seçilmesi ve devam eden İsrail saldırıları karşısında genel bir birlik deklarasyonu olduğunu söyledi.
Bergusi, birlik hükümetine doğru atılan adımın özellikle önemli olduğunu çünkü bunun "İsrail'in Filistinlilerin çıkarlarına karşı bir tür işbirlikçi yapı oluşturma çabalarını engelleyeceğini" söyledi.
Hamas ve El Fetih arasındaki uzlaşma Filistin iç ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası niteliğinde.
Filistin topraklarındaki iki ana siyasi grup, Hamas'ın Gazze'nin kontrolünü eline aldığı 2006 yılında çatışmaların başlamasından bu yana birbirlerinin rakibi konumunda.
CNN'e göre Ebu Merzuk "Tarihi bir kavşaktayız" dedi ve ekledi: "Halkımız mücadele etmek için ayaklanıyor."
Gazze'yi yöneten ve 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırıya öncülük eden Hamas, İsrail işgaline karşı silahlı direnişi savunan bir yapı.
El Fetih ise işgal altındaki Batı Şeria'da kısmi idari kontrole sahip olan Filistin Yönetimi'ni kontrol ediyor. El Fetih bir Filistin devletinin silahlı mücadeleyle değil barışçıl müzakerelerle kurulabileceği görüşünü savunuyor.
"Birlikten başka yol yok"
İki grup arasında geçmişte yapılan birkaç uzlaşma girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Ancak savaş uzadıkça ve İsrail ile aralarında ABD'nin de bulunduğu müttefikler çatışmalar sona erdikten sonra bölgeyi kimin yöneteceğini tartıştıkça tarafların bir araya gelmesi yönündeki çağrılar da arttı.
Bergusi, Gazze'deki savaşın Filistinli tarafları farklılıklarını bir kenara bırakmaya motive eden "ana faktör" olduğunu söyledi.
"Şu anda Filistinlilerin birlik olmasından ve bu korkunç adaletsizliğe karşı birlikte mücadele etmesinden başka bir yol yok. Şu anda en önemli şey sadece anlaşmayı imzalamak değil, onu uygulamaktır."
Çatışmada arabulucu bir rol oynamaya çalışan Çin, daha önce Nisan ayında El Fetih ve Hamas'ı ağırlamıştı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian o dönemde yaptığı açıklamada, bu görüşmeler sırasında tarafların "diyalog ve istişare yoluyla uzlaşmaya varma yönündeki siyasi iradelerini ifade ettiklerini" ve "birçok spesifik konuda" ilerleme kaydettiklerini söyledi.
Görüşmelerin son turunda Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye ve El Fetih'in Başkan Yardımcısı Mahmud el Alul da yer aldı.
"Pekin Deklarasyonu" olarak anılan anlaşmanın imzalanmasının ardından Çin Dışişleri Bakanı Wang şunları söyledi: "Uzlaşma Filistinli grupların iç meselesidir, ancak aynı zamanda uluslararası toplumun desteği olmadan da mümkün değil.”
Çin, Filistin’de İsrail ile yaşanan çatışmanın “iki devletli çözüm” ile sonlanabileceği görüşünü destekliyor.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping savaşı sona erdirmek için bir "uluslararası barış konferansı" çağrısında bulunmuştu.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar