Hamas, Gazze'deki çatışmalara verilen aranın ikinci gününde 13 İsrailli rehine ve 4 yabancı uyruklu kişiyi daha serbest bıraktı.
İsrail tarafı ise Hamas ile arasındaki anlaşmanın bir parçası olarak Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan 39 Filistinliyi daha serbest bıraktı.
Anlaşma uyarınca Hamas'ın dört günlük çatışmasızlık süresince dört grup halinde en az 50 İsrailli kadın ve çocuğu serbest bırakması karşılığında İsrail'in de İsrail hapishanelerindeki çoğu kadın ve çocuk 150 Filistinliyi serbest bırakması bekleniyor.
Cumartesi gecesi serbest bırakılan en genç rehine 3 yaşında, en yaşlısı ise 60'lı yaşlarında.
Hamas Cuma günü 13 İsrailli rehineyi serbest bırakırken İsrail de 39 Filistinli mahkumu serbest bıraktı. Hamas ayrıca Tayland hükümetiyle yaptığı ayrı bir anlaşma çerçevesinde 10 Tayland vatandaşı ve bir Filipinliyi de serbest bıraktı.
İsrail ve Hamas arasındaki anlaşma, Katar'ın arabuluculuğunda haftalar süren ve Biden yönetiminin de en üst düzeyde dahil olduğu hassas müzakerelerin ardından geldi.
İsrailli yetkililer, bir Katar heyetinin anlaşmanın uygulanmasını takip etmek ve herhangi bir sorunun çözümüne yardımcı olmak üzere Cumartesi günü İsrail'e geldiğini söyledi.
İnsani yardım örgütleri Gazze'de yaşayan 2.2 milyondan fazla insanın karşı karşıya kaldığı korkunç koşullara yönelik çabalarını arttırmak için yarışırken İsrail de bölgeye yüzlerce yardım kamyonunun yanı sıra ilave yakıt ve mutfak gazı girişine izin veriyor.
BM'ye göre Gazze nüfusunun yarısından fazlası savaş nedeniyle yerinden edilmiş durumda.
Yetkililere göre 50'si kuzey Gazze için olmak üzere yaklaşık 200 kamyon Cuma günü Gazze Şeridi'ne giriş yaptı.
Hamas Cumartesi günü erken saatlerde İsrail'i anlaşmayı ihlal etmekle suçlamış, özellikle de Gazze Şeridi'nin kuzeyine girmesine izin verilen yardım miktarını gerekçe göstererek, İsrail "yardım kamyonlarının Gazze'nin kuzeyine girmesine izin vermeyi" taahhüt edene kadar ikinci rehine grubunun serbest bırakılmasını erteleyeceğini açıklamıştı.
Ancak konu hakkında doğrudan bilgi sahibi üç kaynağa göre, Katarlı ve Mısırlı yetkililerin baskısı üzerine Hamas anlaşmanın uygulanmasına devam etmeyi kabul etti. Katar, Mısır ve İsrailli yetkililer yardım kamyonları meselesinin sadece teknik bir mesele olduğunu açıkça belirttiler.
Axios'a konuşan bir ABD'li yetkili, ABD Başkanı Biden'ın Katar Emiri ile de görüştüğünü ve kendisinden rehine anlaşmasıyla ilgili krizin çözümüne yardımcı olmasını istediğini söyledi.
İsrailli ve ABD'li yetkililer anlaşmanın Hamas'ı 50'den fazla İsrailli rehineyi serbest bırakmaya teşvik edecek şekilde planlandığını söyledi. Anlaşma uyarınca İsrail, serbest bırakılan her 10 ilave rehine için saldırılara verilen arayı bir gün uzatmayı kabul etti.
7 Ekim'de Filistinli grupların gerçekleştirdiği saldırıda aralarında çok sayıda Amerikalının da bulunduğu 240'tan fazla kişi Gazze'ye kaçırılmıştı.Bu rehinelerden en az 50'si İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır bombardımanlarında ölmüştü.
Cuma günü gazetecilerin Amerikalı rehinelerin serbest bırakılıp bırakılmayacağını ve ne zaman bırakılacağını bilip bilmediğini sorması üzerine Biden "umudunun ve beklentisinin" bunun yakında gerçekleşebileceği yönünde olduğunu söyledi.
Ateşkes, savaşın başlamasından bu yana İsrail'in ağır bombardımanı altında olan Gazze'de yaşayan Filistinliler için kısa bir nefes alma fırsatı sunuyor.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in hedef gözetmeyen bombardımanlarında yarısından fazlası kadın ve çocuk en az 14.850 Filistinli öldürüldü.
İsrail, çatışmalara ara verilmesinin ardından savaşı "bütün askeri gücüyle " sürdürme sözü verdi.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant bu hafta yaptığı açıklamada " Hamas'ı yok etme ve rehineleri İsrail'e getirme hedeflerimize ulaşana kadar durmayacağız" dedi.
Kaynak: Mepa News