Filistinli Hamas grubu, Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluğuna yapılan ölümcül saldırıya misilleme olarak İsrail'e yüzlerce füze ve insansız hava aracı fırlatan İran'a desteğini ifade etti.
Hamas, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ortadoğu'daki ülkelerin ve halkların "Siyonist saldırılar karşısında" kendilerini savunma hakkını teyit ettiğini söyledi.
Açıklamada, "İran'ın Siyonist varlığa karşı gerçekleştirdiği askeri operasyon doğal bir haktır ve Şam'daki konsolosluğu hedef alma suçuna gereken bir cevaptır" denildi.
İsrail ordusuna göre İran'ın Cumartesi gecesi geç saatlerde ateşlediği 300'den fazla seyir füzesi, balistik füze ve insansız hava aracından oluşuyordu. İsrailli bir sözcü, Fransa, Birleşik Krallık ve ABD'nin yardımıyla füzelerin yüzde 99'unun engellendiğini söyledi.
İran Devrim Muhafızları Ordusu, insansız hava araçları ve füzeleri "Gerçek Vaat Operasyonu" kapsamında, 1 Nisan'da "Siyonist varlığın Suriye'deki İran konsolosluğunu hedef alma suçunun" cezalandırılmasının bir parçası olarak fırlattığını söyledi.
Şam'daki baskında aralarında İran Devrim Muhafızları'nın elit Kudüs Gücü'nden iki üst düzey generalin de bulunduğu 12 kişi ölmüştü.
İsrail konsolosluk saldırısının sorumluluğunu ne doğruladı ne de reddetti.
İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonu, meseleyi artık "sonuçlanmış" olarak gördüğünü söyledi ve "İsrail rejiminin başka bir hata yapması" halinde İsrail'i "çok daha sert" bir yanıt konusunda uyardı.
Ayrıca ABD'yi de çatışmanın dışında kalması konusunda uyardı.
Tasnim haber ajansının aktardığına göre İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Tahran'ın Washington'u İsrail'in tepkisine destek vermesi halinde üslerinin hedef alınacağı konusunda uyardığını söyledi.
İran, İsviçre Büyükelçiliği aracılığıyla, ABD'nin "bölgedeki üsleri ya da askeri varlıkları aracılığıyla daha saldırgan Siyonist hamlelere katılması ve bunun tarafımızca teyit edilmesi halinde, bölgedeki üslerinin, varlıklarının ve personelinin hiçbir güvenliğinin kalmayacağı" mesajını iletti.
Bu gerginlik, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine yönelik eşi benzeri görülmemiş saldırılarının ardından başlayan İsrail'in Gazze'ye yönelik son savaşından altı ay sonra geldi.
İsrail'in vahşi saldırıları Gazze'de en az 33.686 Filistinlinin ölümüne ve 76.309 kişinin yaralanmasına neden oldu.
Batı'daki bir dizi ülke İran'ın saldırısını kınarken, İngiltere durumu istikrara kavuşturmak için çalıştığını söyledi ve Fransa Tahran'ı "askeri bir tırmanış" riskini almakla eleştirdi.
Mısır ve Suudi Arabistan itidal çağrısında bulunurken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres "bölge çapında yıkıcı bir tırmanmanın çok gerçek tehlikesinden derin endişe duyduğunu" söyledi.
BM Güvenlik Konseyi İsrail'in talebi üzerine saldırıları görüşmek üzere acil bir oturum düzenledi.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera