Hamas lideri Haniye Katar, Mısır ve Türkiye ile Gazze'de olası ateşkesi görüştü

Hamas, siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin yeni ateşkes önerileri konusunda Katarlı, Mısırlı ve Türk yetkililerle görüşmeler yaptığını açıkladı

Hamas Çarşamba günü, siyasi büro başkanı İsmail Haniye'nin, İsrail'in harabeye dönmüş Filistin topraklarına yönelik ölümcül hava ve kara saldırıları devam ederken, Gazze'de ateşkes önerisini görüşmek üzere Katar, Mısır ve Türkiye'den yetkililerle görüşmeler yaptığını duyurdu.

Ajansların haberine göre Hamas'tan yapılan açıklamada Haniye'nin "Katar ve Mısır'daki arabulucularla, Gazze Şeridi'ndeki azimli halkımızın karşı karşıya kaldığı acımasız saldırganlığa son verecek bir anlaşmaya varmak için görüşülen fikirlerle ilgili temaslarda bulunduğu" belirtildi.

Hamas'tan yapılan açıklamaya göre Haniye Türk yetkililerle de görüştü ve "olumlu temaslarda bulundu".

Hamas Çarşamba günü, ABD Başkanı Joe Biden tarafından Mayıs ayı sonunda ortaya atılan ateşkes anlaşmasına yeni bir yanıt sundu.

İsrail cevabın kendisine ulaştığını ve bir yanıt göndermeden önce incelemekte olduğunu söyledi.

Hamas geçen ay ABD Başkanı Biden tarafından sunulan öneriyi kabul etmiş ancak bazı değişiklikler yapılmasını önermişti. Hamas'ın yanıtı İsrail ve ABD tarafından bir ret olarak nitelendirildi.

Biden anlaşmayı İsrail'in önerisi olarak lanse etse de İsrail anlaşmayı kabul etmedi.

Anlaşma, Hamas'ın elinde kalan ve sayılarının 120 civarında olduğu söylenen İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını öngörüyor. Ancak Gazze'yi vuran İsrail saldırıları ve diğer zorluklar nedeniyle birçok rehinenin öldüğüne inanılıyor.

Anlaşmanın bir parçası olarak İsrail ayrıca iki aşamada Gazze'deki güçlerini çekecek ve İsrail'in elindeki binlerce Filistinli tutuklunun bir kısmı serbest bırakılacak.

Üçüncü aşamada ise harabeye dönen Gazze Şeridi'nin yeniden inşasına başlanacak.

Ancak kabinedeki aşırı sağcı müttefiklerinin baskısı altındaki İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu sürekli olarak Hamas'ı "ezmeyi" ve Gazze Şeridi'ne İsrail kontrolünü dayatmayı hedeflediğini söyledi ve Çarşamba günü de bu sözlerini yineledi.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik amansız bombardımanı sebebiyle tamamına yakını bebek, çocuk ve kadınlardan oluşan 38.000’den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri