Hamas 'tam bir anlaşmaya' hazır olduğunu açıkladı

Gazze'nin güney ve kuzey bölgelerinde saldırılarına devam eden İsrail ordusu bir yandan da kayıplar vermeyi sürdürüyor.

Hamas Perşembe günü yaptığı açıklamada, arabuluculara saldırganlık devam ederken daha fazla müzakerede yer almayacağını ancak İsrail'in savaşı durdurması halinde rehine ve mahkumların takası da dahil olmak üzere "tam bir anlaşmaya" hazır olduğunu söyledi.

Gazze savaşında İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması amacıyla Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler, her iki tarafın da ilerleme kaydedilmemesinden birbirini sorumlu tutmasıyla defalarca çıkmaza girdi.

Hamas'ın son açıklaması, BM'nin en üst mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) saldırıların durdurulması yönündeki kararına rağmen İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırılarını sürdürdüğü sırada geldi.

Hamas'tan yapılan açıklamada "Hamas ve Filistinli gruplar, halkımıza yönelik saldırı, kuşatma, açlık ve soykırım karşısında müzakereleri sürdürerek bu politikanın bir parçası olmayı kabul etmeyecektir" denildi.

"Bugün arabuluculara, işgalin Gazze'deki halkımıza karşı savaşını ve saldırganlığını durdurması halinde, kapsamlı bir takas anlaşmasını da içeren tam bir anlaşmaya varmaya hazır olduğumuz yönündeki net tutumumuzu bildirdik."

İsrail Hamas'ın geçmişteki tekliflerini uygun bulmayarak reddetti ve "kendisini yok etmek isteyen bir grubu ortadan kaldırmaya kararlı olduğunu" belirtti.

İsrail, Refah saldırısının "rehineleri kurtarmaya ve Hamas savaşçılarının kökünü kazımaya odaklandığını" söylüyor. Ancak İsrail ordusu güney kentine yönelik başlattığı operasyon esnasında kuzeydeki bölgelerde de ciddi kayıplar verdi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in tüm Gazze'yi kapsayan saldırısında yaklaşık tamamına yakını kadın ve çocuklardan oluşan 36.000 Filistinlinin öldüğünü açıkladı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri