İki tarafın müzakerecileri Salı günü yaptıkları açıklamada Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın partisi El Fetih'in savaş sonrası Gazze'yi birlikte yönetecek bir komite kurulması konusunda anlaştıklarını duyurdu.
AFP'nin aktardığı habere göre, Abbas'ın onayına ihtiyaç duyan plana göre komite ekonomi, eğitim, sağlık, insani yardım ve yeniden inşa konularında yetkili, herhangi bir partiye mensup olmayan 10 ila 15 kişiden oluşacak.
Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de yapılan görüşmelerin ardından iki rakip grup, komitenin Mısır sınırındaki Refah kontrol noktasının Filistin tarafını yönetmesi konusunda anlaştı. Söz konusu bölge İsrail ile paylaşılmayan tek geçiş noktası.
Her iki tarafın müzakerecileri AFP'ye yaptıkları açıklamada, El Fetih'in merkez parti komitesi üyesi Azzam el Ahmed başkanlığındaki heyetinin Salı günü Ramallah'a dönerek Abbas'ın nihai onayını alacağını söyledi.
Hamas heyetine ise siyasi büro üyesi Halil el Hayya başkanlık ediyor.
Söz konusu girişim, İsrail'in Gazze'deki soykırım savaşını sona erdirmeye yönelik diplomatik çabaların yeniden gündeme geldiği bir dönemde geldi.
ABD'nin Mısır, Katar ve Türkiye ile birlikte öncülük ettiği bu çabalar, Lübnan'da İsrail ile Hizbullah arasında kırılgan bir ateşkesin yürürlüğe girmesinden yaklaşık bir hafta sonra gerçekleşti.
Hamas ve El Fetih, Hamas'ın 2006 seçimlerindeki büyük zaferini takip eden ölümcül çatışmaların ardından Hamas savaşçılarının El Fetih'i Gazze Şeridi'nden çıkarmasından bu yana sert bir rekabet içinde.
Hamas 2007 yılında Gazze'nin kontrolünü ele geçirirken, seküler El Fetih Hareketi Filistin Yönetimi'ni kontrol ediyor ve İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da kısmi idari kontrole sahip.
ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi Ocak ayında iktidarı seçilmiş başkan Donald Trump'a devretmeye hazırlanırken, ABD İsrail ile birlikte savaş sona erdiğinde Hamas'ın Gazze'de hiçbir rolü olmayacağından emin olmak için büyük bir baskı kuruyor.
İsrail tarihinin en sağcı hükümetlerinden biri olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümeti, "Hamas'ın yok edilmesini" Gazze'deki soykırım savaşının ana hedeflerinden biri olarak açıklamıştı.
İsrail, Filistin Yönetimi'nin savaştan sonra Gazze Şeridi'nde herhangi bir rol oynamasına şiddetle karşı olduğunu da defalarca dile getirmişti.
Gazze'de Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre İsrail'in Gazze'deki soykırım savaşında tamamına yakını sivil en az 44.466 kişi hayatını kaybetti, 100.000'den fazla kişi yaralandı, en az 10.000 kişinin ise kayıp olduğu rapor edildi.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar