Hamas'ı Gazze'den yönetecek isim: Yahya Sinvar

Yahya Sinvar Hamas'ı Gazze'de bilinmeyen bir yerden yönetecek ve bu da bölgede daha geniş çaplı bir tırmanma korkusuna yol açabilir.

Hamas, geçtiğimiz hafta Tahran'da İsrail tarafından düzenlendiği düşünülen bir suikast sonucu ölen İsmail Heniye'nin yerine Gazze lideri Yahya Sinvar'ı siyasi lider olarak atadı.

Filistinli grubun duyurusu Salı günü, İran'ın Heniye'nin kendi topraklarında öldürülmesinden dolayı İsrail'den intikam alma sözü vermesiyle Orta Doğu'da tansiyonun yüksek olduğu bir süreçte geldi.

İsrail 31 Temmuz İsmail Heniye'ye yönelik suikastın sorumluluğunu ne reddetti ne de üstlendi.

İsrail'e karşı 7 Ekim'de düzenlenen "Aksa Tufanı" saldırısının mimarı olarak gösterilen Yahya Sinvar, şimdi Gazze'de bilinmeyen bir yerden Hamas'ın siyasi işlerini yönetmeye çalışacak.

Gazze'de yaşayan Filistinli lider İsrail'de "bir numaralı düşman" olarak lanse ediliyor.

Dolayısıyla Hamas'ın Sinvar'ı siyasi büronun başına seçmesi İsrail hükümetine bir meydan okuma mesajı da veriyor.

Ancak Sinvar'ın saklanırken Hamas'ın diğer üyeleriyle nasıl iletişim kuracağı, hareketin günlük siyasi operasyonlarını nasıl yürüteceği ve Gazze'deki ateşkes görüşmelerini nasıl müzakere edeceği belirsizliğini koruyor.

İsrailli yetkililer Yahya Sinvar'ı öldürme arzularını gizlemiyorlar.

Yahya Sinvar kimdir?

1962 yılında Han Yunus'ta doğan Sinvar genellikle Hamas'ın en uzlaşmaz üst düzey yetkililerinden biri olarak tasvir edilmekte. Gazze'deki İslam Üniversitesi'nde işgal karşıtı aktivizme katıldığı için 1980'lerin başında İsrail tarafından birçok kez tutuklandı.

Mezun olduktan sonra İsrail'e karşı silahlı direniş başlatmak üzere bir savaşçı birliği kurulmasına yardımcı oldu. Bu grup daha sonra Hamas'ın askeri kanadı olan Kassam Tugayları'na dönüştü.

Sinvar, 1987 yılında Şeyh Ahmed Yasin tarafından kurulur kurulmaz Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'a bir lider olarak dahil oldu. Ertesi yıl İsrail güçleri tarafından tutuklandı ve iki İsrail askeri ile dört Filistinli casusun yakalanıp öldürülmesi olayına karıştığı iddiasıyla 426 yıl hapis cezasına eşdeğer dört müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

İsrail hapishanesinde 23 yıl geçirdi ve burada İbranice öğrendi, İsrail meseleleri ve iç siyaseti hakkında bilgi sahibi oldu. Hamas tarafından esir alınan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılmasını sağlayan esir takası anlaşmasının bir parçası olarak 2011 yılında serbest kaldı.

Serbest bırakıldıktan sonra Sinvar Hamas saflarında yeniden hızla yükseldi. 2012 yılında grubun siyasi bürosuna seçildi ve Kassam Tugayları ile koordinasyonu sağlamakla görevlendirildi.

İsrail'in 2014 yılında Gazze'ye karşı başlattığı yedi haftalık saldırı sırasında önde gelen bir siyasi ve askeri rol oynadı. Ertesi yıl ABD Sinvar'ı "özel olarak belirlenmiş küresel terörist" kategorisine aldı.

Sinvar 2017'de Hamas'ın Gazze'deki lideri oldu ve o dönem grubun siyasi bürosunun başkanlığına seçilen Haniye'nin yerine geçti.

Suikasta uğrayana kadar Gazze'de devam eden savaş boyunca bölgesel seyahatler gerçekleştiren ve konuşmalar yapan Heniye'nin aksine Sinvar 7 Ekim'den bu yana hiçbir açıklama yapmadı.

Ancak 2021 yılında Vice News'e verdiği bir röportajda Sinvar, Filistinlilerin ağır bir bedeli olması nedeniyle şu an savaş istemediklerini ancak "beyaz bayrak da sallamayacaklarını" söyledi.

Sinvar, "Uzun süre barışçıl kaldık ve halk direnişini denedik. Dünyanın, özgür insanların ve uluslararası örgütlerin halkımızın yanında durmasını ve işgalin -İsrail- suç işlemesini ve halkımızı katletmesini durdurmasını bekledik. Ne yazık ki dünya buna seyirci kaldı" dedi.

Sinvar bu ifadeleriyle muhtemelen Filistinlilerin 2018 ve 2019 yıllarında Gazze sınırında aylarca her hafta protesto gösterileri düzenledikleri ancak 220'den fazla kişinin ölümüne ve çok daha fazlasının yaralanmasına neden olan şiddetli bir İsrail baskısıyla karşılaştıkları Büyük Dönüş Yürüyüşü'nü anlatıyordu.

Hamas'ın sivillere zarar verebilecek gelişigüzel roket atışları da dahil olmak üzere taktikleri sorulduğunda Sinvar Filistinlilerin ellerindeki imkanlarla mücadele ettiklerini söyledi.

Sinvar ayrıca, İsrail'i gelişmiş ve hassas silahlara sahip olmasına rağmen Filistinli sivilleri kasıtlı olarak toplu halde öldürmekle suçladı.

"Dünya bizden öldürülürken uslu kurbanlar olmamızı, sesimizi çıkarmadan katledilmemizi mi bekliyor?" diye konuşmuştu Sinvar.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri