Büyük Genetik Çalışma Dünya'daki Hayvanların %90'ının Aynı Zamanda Ortaya Çıktığını Gösteriyor
Milyonlarca DNA barkodunun analiz edildiği yeni bir araştırma bugün türlerin evrimine dair bildiğimiz çoğu şey hakkında gerçeği gösterdi.
Rockefeller Üniversitesi İnsan Çevresi Programı'nda kıdemli araştırma görevlisi Mark Stoeckle ve Basel Üniversitesi genetikçisi David Thaler yaptıkları büyük bir genetik çalışmada Dünya üzerindeki tüm hayvanların neredeyse yüzde 90'ının aynı anda ortaya çıktığını keşfetti.
Daha spesifik olanı ise gezegendeki 10 hayvan türünden 9'unun, insanlar gibi 100.000 ile 200.000 yıl önce ortaya çıktıklarını keşfettiler.
Thaler konu hakkında "Bu sonuç çok şaşırtıcı ve bu sonuca karşı yapabildiğim kadar sıkı savaştım." şeklinde konuştu.
DNA Barkodlama Nedir?
Son on yılda, yüzlerce bilim insanı dünyanın farklı yerlerinde 100.000 hayvan türünden yaklaşık 5 milyon DNA barkodu topladı. Stoeckle ve Thaler, evrim hakkında bugüne kadarki en şaşırtıcı keşiflerden birini yapmak için bu 5 milyon genetik dizilimi incelediler.
DNA'nın iki çeşidi vardır. Çoğu insan nükleer DNA'yı bilir. Bu, her bir birey için genetik tasarımını içeren DNA'dır. Ebeveynlerden yavrulara geçer. Genom çiftler halinde düzenlenmiş çeşit çeşit moleküllerden oluşur. Bu çiftlerden 3 milyar tane vardır ki daha sonra binlerce gen oluşturmak için kullanılır.
Diğer, daha az bilinen DNA türü mitokondri hücrelerinde bulunur. Mitokondri hücre için enerji üretir ve 37 gen içerir. Bunlardan biri, DNA barkodlarını oluşturmak için kullanılan COI genidir. Bütün türler çok benzer bir mitokondriyal DNA'ya sahiptir ancak DNA'ları da yeterince farklıdır. Böylece türler arasında ayrım yapabiliriz.
Biyolog ve Ontario Biyoçeşitlilik Enstitüsü müdürü Paul Hebert, COI geni üzerinde çalışarak türleri tanımlamak için yeni bir yol geliştirdi.
Aynı Zaman Sularında Doğma
Stoeckle ve Thaler 100.000 türün COI genini analiz ederken, çoğu hayvanın aynı anda ortaya çıktığı sonucuna vardılar. Türler arası nötr mutasyonun beklendiği gibi değişmediğini buldular. Nötr mutasyon, kuşaklar boyunca ortaya çıkan hafif DNA değişikliklerine işaret eder. Ağaç halkalarıyla benzetilebilirler çünkü belirli bir türün veya bireyin kaç yaşında olduğunu söyleyebilirler.
Bu olayın nası olabildiği belli değil. Büyük ölçekli çevresel travmaya neden olan ve Dünya'nın türlerinin çoğunu yok eden ani bir olayın meydana gelmesi olası bir ihtimaldir.
İnsan Çevresi Programı Direktörü Jesse Ausubel "Virüsler, buzul çağları, başarılı yeni rakipler, av kaybı... Tüm bunlar bir hayvan popülasyonunun keskin bir şekilde düştüğü dönemlere sebep olabilir." şeklinde açıklıyor.
Böyle dönemler gezegen genelinde genetik değişimlerin yayılmasına ve yeni türlerin ortaya çıkmasına neden olur. Ancak böyle bir olayın meydana geldiği son zaman 65 milyon yıl önce bir asteroitin Dünya'ya çarpması sonucu dinozorlarla birlikte gezegendeki tüm türlerin yarısının yok olduğu zamandı.
"Human Evolution (İnsan Evrimi)" dergisinde yayınlanan bu çalışma Mepa News okurları için tercüme edildi.