Mehmet Şimşek'ten "savunma sanayii fonu" açıklaması: Çelik kubbe inşa edilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gündemdeki "savunma sanayii fonu"na dair açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı.

Şimşek açıklamalarında bir süredir gündemde olan "savunma sanayii fonuna" dair merak edilenleri de kamuoyuyla paylaştı.

"Çelik Kubbe inşa edilecek"

"Ülkemizin caydırıcılık gücünü artırmak dışında hiçbir seçeneği yok. Bölgemizde bir ateş var, savaşlar var. Sıkıntılı bir mahalledeyiz. Kredi kartlarından savunma sanayiye aktarılacak kaynağın amacı ülkemizin caydırıcılığını artırmak. Bunun amacı çok net.

Türkiye savunma sanayinde atılım içinde. 2000'li yılların başında savunma sanayi çok cüzi. Türkiye ihtiyaçlarının yüzde 80'inden fazlasını dışarıdan tedarik ediyor. Bugün tamamen terse dönmüş. 3500 firmamız savunma sanayine ekipman üretiyor. Çelik kubbe inşa edilecek. Ülkeyi koruyacak hava savunma sistemi kurulacak. Bunlar pahalı sistemler.

5. nesil uçağa uzun süredir para yatırıyoruz. Ürettik, uçuşlara başladı. Motor geliştirilmesi lazım. 1000'in üzerinde proje var. Bu kaynak gerektiriyor. İlave kaynak talebi oluştu. Savunma sanayisinde ilave kaynak talebi oluştuğunda savunma sanayisine destek vermekle birlikte bütçenin deprem yaralarını sarmakla meşgul olduğunu belirttik. Savunma sanayinin kaynak ihtiyacı var. Biz dedik ki enflasyonla mücadele ederken enflasyonu artıracak vergi artışlarından uzak duralım. İşlem bazlı ücretlere yönelindi.

Tartışılan hususlar var, yüce meclise bağlı. Savunma sanayi fonu var kaynak buraya gidecek. Bu paket tamamen savunma sanayi fonuna kaynak sağlamak için hazırlanmış. Şu ana kadar depreme 2,5 trilyon lira kaynak aktarmış olacağız. Bu konuda milletimizin hiçbir endişesi olmasın. Etrafımızda savaş var, ülkeyi korumamız lazım.

Savunma sanayisinin bütçe desteğine ihtiyacı var, tedbir seti kurulmasına karar verildi, öneriler alındı ve nihayetinde enflasyonu artıracak artışlardan uzak durmamız gerektiğini söyledik, işlem bazlı ücretlere yönlenildi. Kredi kartlarından aktarılacak kaynak tamamen savunma sanayi fonuna aktarılacak, bütçe açığını azaltmakla ilgili değil."

Türkiye, "alçak irtifadan yüksek irtifaya" ve "kısa menzilden uzun menzile" kadar uzanan tehditlere karşı hava sahasının tamamını kapsayacak bir hava savunma sistemleri ağı kuracağını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığına bağlı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) Ağustos ayı başında yaptığı açıklamada Türkiye'nin "Çelik Kubbe" adı verilen kendi füze savunma sistemini kurmaya hazırlandığı ifade edilmişti.

Sistemin ismi İsrail'in "Demir Kubbe" isimli hava savunma sistemine atıf yapıyor.

İsrail Demir Kubbe'yi ilk olarak 2006 Lübnan Savaşı'ndan sonra tek başına geliştirmişti. Daha sonra sistemin geliştirilmesi sürecine teknolojik destek ve milyarlarca dolar mali destek sağlayan ABD de katılmıştı.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri