Snapchat'te iğrenç fotoğraflar, Instagram'da çirkin yorumlar, Facebook'ta sahte profiller ve WhatsApp'ta aşağılayıcı videolar... Sanal taciz ya da başka bir ifadeyle siber mobbing sorunu internetin farklı platformlarında farklı biçimlerde ortaya çıkabiliyor. Peki sanal mobbing internette ne kadar yaygın? Siber mobbing meselesinin aktörleri kimler ve oynadıkları rol ne?
DW'nin haberine göre; Vodafove ve YouGov ortak araştırmasıan göre her 5 gençten biri sanal mobbing kurbanı.
Siber mobbingi bu kadar tehlikeli yapan ne?
Siber Mobbinge Karşı Birlik'ten Uwe Leest'e göre, bu faktörler arasında bir yanda internetin çoğaltıcı etkisi, diğer yanda ise sanal ortamda içerik silmenin zorluğu yer alıyor. Kaba içerikler müthiş bir hızla yayılıyorlar ve bu içeriklerin kaydedilmesi, değiştirilmesi ve aktarılması her zaman ve her yerde mümkün olabiliyor. Bir diğer sorun da anonimliğin ket vurma eşiğinin düşmesine neden olması. Birçok fail, eylemlerinin yol açacağı sonuçların farkında olmuyor, çünkü bu sonuçları idrak etmiyorlar. Leest "Gözyaşları görünür değil. Böylece kurban yerde yatıyor olduğunda psikolojik refleks durmakta başarısız oluyor" diyor.
İnternette mobbing ne kadar yaygın?
Bunu sorunun tam cevabını vermek imkansız, çünkü sayılar değişiklik gösteriyor. Mobil servis sağlayıcı Vodafone ve kamuoyu araştırması enstitüsü YouGov'un dünya çapında gerçekleştirdiği bir internet araştırmasının verilerine göre, halihazırda her beş gençten biri siber saldırıların kurbanı olmuş durumda.
Adını kısa süre önce duyuran Güneybatı Medya Pedagojisi Araştırma Ağı'nın 2016 yılında gerçekleştirdiği "Gençlik, Enformasyon ve (Multi-)Medya" adlı araştırması ise 12-19 yaş arasında olan her üç gençten birinin tanıdık çevrelerinden bir kişinin siber mobbinge maruz kaldığını fark ettiğini ortaya koyuyor. Araştırmada katılımcıların yüzde 8'i ise bizzat siber mobbingin kurbanı olduklarını ifade ediyor. Araştrımaya göre sanal mobbing kurbanı olanlar arasında kız çocuklarının oranı erkek çocuklarına göre daha yüksek.
Siber mobbingin gençler üzerinde nasıl ruhsal ve fiziksel etkileri olabilir?
Freiburg Üniversitesi Hastanesi'nde nörobiyolog ve psikoterapist olarak görev yapan Joachim Bauer, "Beynin ağrı merkezlerinin bu tür dışlama ve hakaretlere tepki verdiğini nörolojiden biliyoruz" diyor. Bu ağrılar Bauer'e göre ancak agresif ya da depresif davranış vasıtasıyla fark edilebilir bir hal alıyor. Bauer "Özgüven duygusu yoğun biçimde etkileniyor. Etkilenenler kendilerini utançtan geri çekiyor" diye konuşuyor. Birçok kurbanın içinde bulundukları agresifliği başka kişilere yansıtması da yaşanabilen bir vaka olduğunu belirten psikoterapist " yani bu kişiler hem kurban hem de fail oluyorlar" diyor.
Bauer'e göre sorun teşkil eden konu, gençlerin sosyal medyayı kendilerini ifade etmek için bir çeşit sahne olarak kullanıyor olmaları. Bauer "Bunlar bir hakaret platformu haline geldiklerinde insanlarda bir kırılma yaşanıyor" diyor. Bauer, ebeveynlerin çocuklarıyla bu tür platformların avantajları ve riskleri hakkında konuşmalarını ve internette kendileriyle ilgili detayları çok fazla paylaşmamalarını tavsiye etmelerini öneriyor.Sanal mobbing fiziksel ve ruhsal anlamda ağır sornuçlara yol açabiliyor