Hizb-i İslami lideri Gulbeddin Hikmetyar, Kabil hükümetini tehdit etti.
Sovyetler Birliği'nin Afganistan'dan çekilmesinin yıl dönümünde konuşan Hikmetyar, Afganistan'da son durumu değerlendirdi.
ABD'nin Afganistan'dan çekilmekten başka bir seçeneğinin olmadığını savunan Hikmetyar, "ABD en fazla bedel ödediği savaşlardan birini kaybetti." şeklinde konuştu. Kabil hükümetinin savaşı bitirmesi ve Taliban esirlerini serbest bırakmaları gerektiğini söyleyen Hikmetyar, Hizb-i İslami'nin hükümete karşı düşmanlığını bırakmayacağını dile getirdi.
Kabil hükümetinin yeni dönemde savaşa hazırlandığını ve milis güçleri silahlandırdığını öne süren Hizb-i İslami lideri, Kabil hükümeti ABD-Taliban anlaşması hükümlerine uygun hareket etmezse ülkede ayaklanma olacağını ve başkanlık sarayının kuşatılarak düşeceğini iddia etti.
"Taliban ile el ele verirsek kimse önümüzde duramaz"
Geçtiğimiz Eylül ayında Afganistan'ın başkenti Kabil'deki ofisinde basına açıklamalarda bulunan Hikmetyar, Taliban ile doğrudan görüşmelere açık olduklarını yinelemişti. Taliban ile ortaklık ve iş birliği yapabileceklerini ifade eden Hikmetyar, Taliban ile Hizb-i İslami el ele verirse kimsenin onların önünde duramayacağını ve Afganistan'da krizin son bulacağını dile getirmişti.
Hikmetyar, Kabil hükümeti ile Taliban arasındaki görüşmelerin ilk turu sona erdiğinde, Hizb-i İslami ile Taliban'ın görüşmelere başlayabileceğini söylemişti. Hikmetyar ayrıca Kabil hükümetinin zayıf ve bölünmüş durumda olduğunu vurgularken, Taliban ile Hizb-i İslami'nin ortak inançlara, değerlere ve fikirlere sahip olduğunu ifade etmişti.
2001 sonrası Hikmetyar ve Hizb-i İslami
ABD'nin Afganistan'da 2001 yılında başlayan askeri işgali sonrasında Hikmetyar ve Hizb-i İslami kısıtlı da olsa savaşa katılmıştı. Hizb-i İslami'nin gücünün sınırlı olduğu ancak yine de yer yer Taliban ile iş birliği yaptıkları ifade ediliyordu.
Ancak Hikmetyar 2017 yılında Kabil hükümeti ile uzlaşmış ve siyasi faaliyetlerine "yasalar çerçevesinde devam etme" kararı almıştı.
Halihazırda Hizb-i İslami'ye bağlı silahlı güçler bulunmakla birlikte, bunların etkisinin kısıtlı olduğu biliniyor. Hizb-i İslami'ye bağlı grupların bazıları, özellikle 2017 sonrasında Taliban'a katılmaya başlamıştı.
Kaynak: Mepa News