Filistin-İsrail çatışmasının bölgesel bir savaşa dönüşme tehlikesi sürerken Hindistan'ın en üst düzey diplomatı önümüzdeki hafta İran'a gidiyor.
Bu hamle, ABD ve İngiltere'nin Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolündeki bölgelerin ABD ve İngiltere tarafından bombalanmasından sonra geldi.
İsimlerini vermek istemeyen Yeni Delhi'deki üst düzey yetkililere göre Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar'ın Kızıldeniz'de tırmanan çatışma ve Filistin ile İsrail arasındaki savaşla ilgili artan endişeleri görüşmek üzere Pazartesi günü Tahran'da olması bekleniyor.
Yetkililer her iki tarafın da bu konularda kapsamlı görüşmeler yapmasını beklediklerini söyledi.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı ziyaretle ilgili yorum yapmayı reddetti.
Hindistan Dışişleri Bakanı'nın İran'ı ziyaret etme kararı, ABD'li mevkidaşı Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinden birkaç saat sonra geldi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre ABD ve Hindistan "Husilerin Güney Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki pervasız saldırılarına ilişkin endişelerini paylaştı".
Açıklamada Washington'un "bölgede seyrüsefer özgürlüğünün savunulmasında Hindistan ile artan işbirliğini" ve "çatışmanın tırmanmasını önleme çabalarını memnuniyetle karşıladığı" belirtildi.
İran ile uzun ve tarihi bağları olan Hindistan'da Başbakan Narendra Modi'nin hükümeti son birkaç yıldır Washington'a daha da yakınlaştı.
Hindistan aynı zamanda son dönemde ülkenin birçok bölgesinde İslamiyet ve Müslümanlara yönelik gerçekleştirilen çok sayıda saldırıyla ön plana çıkıyor.
Ülkede iktidar partisinin desteklediği Hindu çeteler birçok bölgede Müslümanlara yönelik linç ve öldürme olaylarına imza attı.
ABD Çin ile yoğunlaşan rekabetini dengelemek amacıyla Hindistan’ı Pekin’e karşı ekonomik ve diplomatik bir denge unsuru olarak kullanıyor.
Kaynak: Mepa News, Bloomberg