Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, iki ülke arasındaki tartışmalı sınır bölgesinde çatışmaları azaltma çabalarını yoğunlaştırma konusunda anlaştı.
Modi ile Şi, perşembe günü Güney Afrika'nın ev sahipliğinde Johannesburg şehrinde düzenlenen BRICS Zirvesi'nde bir araya geldi.
Hindistan Dışişleri Bakanı Vinay Mohan Kwatra Hint gazetecilere yaptığı açıklamada, Modi'nin Şi ile yaptığı önemli bir toplantıda ülkesinin halen bir çözüme kavuşturulamamış sınır sorunlarına ilişkin endişelerini dile getirdiğini söyledi.
Görüşmeler sonucunda iki liderin sınırdaki çatışmaları azaltmaya yönelik çabaları yoğunlaştırma konusunda mutabakata vardığını belirten Kwatra, Şi'nin konuya dair yanıtları hakkında açıklama yapmadı.
Çin'in New Delhi Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, iki liderin görüşmelerde bulunduğu belirtilirken Devlet Başkanı Şi'nin Hindistan-Çin arasındaki ilişkileri geliştirmenin ortak çıkarlara yarar sağladığı açıklamasında bulunduğu ifadesine yer verildi.
Şi ayrıca, tarafların sınır bölgesinde barış ve sükuneti ortak bir şekilde muhafaza etmek için sınır meselesini uygun bir şekilde ele alması gerektiğini vurguladı.
Çin-Hindistan sınır gerilimi
İki ülke arasındaki yaklaşık 3500 kilometrelik sınır hattında, hala çözülmemiş egemenlik tartışmaları bulunuyor.
Çin, Hindistan'ın İngiltere sömürgesi olduğu dönemde çizilen sınırları tanımayı reddederken, Hindistan'ın Güney Tibet olarak isimlendirdiği Arunaçal Pradeş eyaletinin tamamında da egemenlik hakkı olduğunu iddia ediyor.
Keşmir'in doğusundaki Ladah'ın dağlık ve buzullarla kaplı bir alan olması da sınır ihtilaflarını artıran bir diğer etmen.
Hindistan Çin'i Ladah'daki Galvan Vadisi'ne asker konuşlandırmakla suçluyor. Çin'in, 38 bin kilometrekarelik Hint toprağını işgal ettiğini belirtiyor.
Son 30 sene içerisinde Çin ile Hindistan, sınır ihtilaflarını çözmek için müzakere girişimlerinde bulunsa da, ihtilaflar çözümsüz kaldı.
Çin ile Hindistan'ın ihtilaflı sınırları:
(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)
Kaynak: Mepa News