Hindistan mahkemesi, Uttar Pradeş eyaletinde bulunan Varanasi kentindeki tarihi Gyanvapi Camii etrafında Müslüman cemaatin kalabalıklar halinde toplanmasına yasak getirdi.
Bu yasağa gerekçe olarak mahkeme tarafından görevlendirilen bir araştırma ekibinin, caminin yerinde daha önce tapınak olduğu belirtilen yerde Hindu tanrısı Shiva ve diğer Hindu sembollerinin kalıntılarını bulması gösterildi.
Mahkeme geçen ay bölgede yaşayan 5 Hindu kadınının caminin inşa edildiği yerde daha önce tapınak olduğunu gerekçe göstererek, burada Hindu geleneklerine uygun ibadet etme girişiminin ardından bir araştırma heyeti kurulmasını kararlaştırmıştı.
Radikal Hindu gruplara göre, 200 yıl süren Müslüman krallarının istilası sırasında genişleme projesi olarak buradaki tapınaklar yıkılarak yerine camiler inşa edildi.
Uttar Pradeş eyaletindeki Müslümanlar için üç büyük ibadet yerinden biri olarak bilinen Gyanvapi caminin yerinde Hindular daha önce tapınak bulunduğunu düşünüyor.
Şu anda caminin iki yanında da tapınaklar olmasına rağmen Hindular, Müslümanların ibadet ettiği bu yer inşa edilmeden önce olduğu yerde de yine başka bir tapınak olduğu görüşünde.
Hint kadınların avukatına göre, araştırma komitesinin burada Hindu sembolleri bulmasının ardından mahkeme, Müslümanların kalabalıklar halinde caminin etrafından toplanmasına yasak getirdi.
Hindistanda’da sayılarını 200 milyonu bulan Müslüman azınlığın temsilcileri, mahkeme kararının kendi din ve ibadet haklarına yeni bir saldırı olarak görüyor.
Cami ve tapınak tartışmaları bitmiyor
1992’de, Hindu gruplar, Hindistan alt kıtasındaki Babür hanedanlığının kurucusu Babur’un bir generali tarafından Hindu ilahı Rama’nın doğduğu yerde inşa edildiğini iddiasıyla Babri Camii’ni yıkması sonucu çıkan olaylarda iki binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.
Kasım 2019’da, çok eleştirilen bir emirle Hindistan Yüksek Mahkemesi, Ayodhya’daki ihtilaflı siteyi Hindu davacılara devretti ve hükümetin gözetiminde bir Ram tapınağı inşa edilmesine izin vermişti.
Kaynak: Euronews