Hindistan seçimlerinde ilk sonuçlar belli oldu

Hindistan'da uzun süredir devam eden seçim sürecinde sona yaklaşılıyor.

Hindistan Seçim Komisyonu (ECI), 44 gün süren yedi aşamalı seçimin ardından, kullanılan 600 milyondan fazla oyu sayma sürecine girdi.

Yerel saatle sabah 8'de başlayan sayım sürecinin bugün tamamlanması bekleniyor. Sayımın ardından Hindistan parlamentosunun alt kanadı olan Lok Sabha'daki 543 sandalyeyi kimin kazandığı belli olacak.

Hangi iki büyük ittifak karşı karşıya?

Ulusal Demokratik İttifak (NDA): Başbakan Narendra Modi'nin Bharatiya Janata Partisi (BJP) liderliğindeki Ulusal Demokratik İttifak (NDA) 30'dan fazla partiden oluşuyor ve sandık çıkış anketlerine göre genel seçimlerde çoğunluğu kazanmaları bekleniyor. 2014'ten bu yana iktidarda olan 73 yaşındaki Modi, üçüncü dönem için yarışıyor.

Hindistan Ulusal Kalkınma Kapsamlı İttifakı (INDIA): Hindistan Ulusal Kongresi (INC) partisi liderliğindeki muhalif INDIA ittifakı, BJP'nin Hindu çoğunluk hükümetini ortadan kaldırmayı uman 20'den fazla siyasi oluşumdan oluşan bir ittifak.

İlk sonuçlar

Şu ana gelen sonuçlar partiler arasında yakın bir yarış olduğuna işaret ediyor. İktidardaki BJP'nin tek başına en büyük parti olarak çıkacağı tahmin ediliyor, ancak BJP tek başına çoğunluğu sağlayamayabilir. Modi'nin liderliğini yaptığı NDA ittifakının ise 272 sandalyelik iktidar kurma sınırını aşması bekleniyor.

Bu arada, Kongre partisi liderliğindeki muhalif INDIA ittifakı, sandık çıkış anketlerinin öngördüğünden daha iyi bir performans sergiliyor.

Öte yandan BJP sözcüsü Nalin Kohli, Lok Sabha'da kimin kaç sandalye kazanacağına dair nihai bir tablo için henüz erken olduğunu ifade etti. Kohli, India Today TV kanalına verdiği demeçte, "BJP-NDA hükümetinin kurulacağını" savundu.

ECI'den gelen son güncellemelere göre iki ana ittifakın durumu şu şekilde:

BJP ve müttefikleri: 283 seçim bölgesinde önde, 3 bölgeyi kazandı

Kongre Partisi ve müttefikleri: 216 seçim bölgesinde önde, 3 bölgeyi kazandı

Diğer: 38 seçim bölgesinde önde

Partiler bazında ise durum şöyle:

BJP: 239 seçim bölgesinde önde, 3 bölgeyi kazandı

Kongre Partisi: 98 seçim bölgesinde önde, 2 bölgeyi kazandı

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri