Hindistan, saldırı tehditlerinin artmasıyla birlikte Umman Denizi'ndeki "korsanlıkla mücadele" operasyonları için savaş gemisi sayısını geçen yıla göre beş kat arttıracak.
İsimlerinin açıklanmasını istemeyen üst düzey Hintli yetkililer, en az bir düzine savaş gemisinin bu sularda görev yapacağını söyledi.
Güney Asya ülkesi, Aralık ayında kimyasal madde taşıyan bir tankerin Hint suları yakınlarında kaynağı bilinmeyen birilerince vurulmasının ardından bölgedeki konuşlanmasını iki savaş gemisinden beş savaş gemisine çıkardı. Cuma günü Hindistan'ın donanma komandoları kaçırılan bir kargo gemisine çıkarak gemiyi ve mürettebatını kurtardı.
Hindistan'ın savaş gemilerinin her birinin bir deniz komandosu müfrezesi taşıyacağı ve gemide helikopterler bulunacağı belirtildi. Ayrıca savaş gemilerine ABD yapımı MQ9 insansız hava araçları ve uzun menzilli gözetleme uçakları da destek verecek.
Hindistan donanması sözcüsü Vivek Madhwal, kendisle temasa geçen taraflara konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.
Umman Denizi'nde daha fazla savaş gemisi bulundurma hamlesi, Hindistan'ın kendisini dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40'ının taşındığı bölgedeki ülkeler için birincil güvenlik ortağı olarak gösterme politikasıyla örtüşüyor.
Hindistan, Hint Okyanusu'nda batıda Aden Körfezi'nden doğuda Malakka Boğazı'na kadar uzanan beş boğaz noktasında sürekli olarak savaş gemileri konuşlandırıyor. Çin'in artan deniz gücüne dair endişeler arttıkça Hindistan donanması Hint Okyanusu'nda her zamankinden daha fazla savaş gemisi devriyesi gerçekleştiriyor.
Ancak Yeni Delhi, Kızıldeniz'de Yemenli Husilere karşı faaliyet gösteren ABD liderliğindeki 20 ülkeden oluşan çok uluslu deniz koalisyonuna resmi olarak katılma konusunda isteksizliğini sürdürüyor. ABD, Husilerin Hindistan'ın derin tarihi bağlara sahip olduğu İran tarafından desteklendiğini söylüyor. Ayrıca Hindistan, Birleşmiş Milletler himayesi altında olmadığı sürece hiçbir koalisyona katılmış değil.
Ayrıca Yeni Delhi, ABD liderliğindeki koalisyonun Kızıldeniz'de faaliyet göstermesi nedeniyle, Umman Denizi'nde korsanlıkla mücadele operasyonlarını güçlendirmenin bölgedeki ticareti güvence altına alma çabalarına katkıda bulunacağını düşünüyor.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Aralık ayında ABD liderliğindeki operasyona katılıp katılmayacağına ilişkin bir soruya cevaben gazetecilere yaptığı açıklamada, Hindistan'ın bölgede ortaya çıkan durumu tüm yönleriyle dikkatle değerlendirdiğini ve "savunma güçlerinin gerekli önlemleri aldığını" söyledi.
Kızıldeniz'de kargo gemilerine yapılan saldırılar Hindistan'ın ticaretini sekteye uğratıyor ve bazı tahminlere göre ihracat bu mali yılda yaklaşık 30 milyar dolar darbe yiyebilir.
Kaynak: Mepa News, Bloomberg