Hindistan'da aşırı sıcaklar nedeniyle üç günde en az 50 kişi öldü

Bazı bölgelerde elektrik tüketimindeki artış nedeniyle ciddi su ve elektrik sıkıntısı yaşanıyor.

Hindistan'da son üç gün içinde 50'den fazla kişi hayatını kaybederken, ülkenin bazı bölgelerinde şiddetli sıcaklar etkisini sürdürüyor.

Kuzeydeki Uttar Pradeş eyaletinde hafta sonu yaklaşık 33 kişi sıcak nedeniyle hayatını kaybetti.

Bir yetkilinin ANI haber ajansına yaptığı açıklamaya göre Odisha (Orissa) eyaletinde de yaklaşık 20 kişi sıcak çarpması nedeniyle hayatını kaybetti.

Bu ölümlerin birçoğu 1 Haziran'da Hindistan'ın genel seçimler için son aşamada oy kullandığı sırada bildirildi.

Seçim sonuçlarının 4 Haziran'da açıklanması bekleniyor.

Hindistan her beş yılda bir genel seçimlerini yaz ayları olan Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleştiriyor.

Ancak bu yıl sıcaklıklar rekor kırdı ve ülkede sık sık, daha yoğun ve daha uzun süreli sıcak hava dalgaları yaşandı.

Federal Sağlık Bakanlığı, 1 Mart'tan 30 Mayıs'a kadar en az 56 sıcak çarpması ölümünün teyit edildiğini açıkladı. Bu süre zarfında yaklaşık 24.849 sıcak çarpması vakası rapor edilmiştir.

Ancak eyalet bazındaki rakamlar gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğini gösteriyor.

Uttar Pradeş'te hafta sonu ölenler arasında çok sayıda gönüllü polis, sandık görevlisi, güvenlik görevlisi ve temizlik görevlisi de bulunuyor.

Eyaletin baş seçim görevlisi Navdeep Rinwa gazetecilere yaptığı açıklamada, ölen seçim personelinin ailelerine 1,5 milyon rupi (18.000 dolar) maddi tazminat verileceğini söyledi.

Rinwa ayrıca oy kullanmak için kuyrukta bekleyen bir kişinin sıcak nedeniyle bayıldığını söyledi.

Rinwa, "Seçmen bir sağlık kuruluşuna nakledildi ve buraya vardığında öldüğü açıklandı" dedi.

Eyaletin Özel Yardım Komiseri yaptığı açıklamada, Odisha'da bölge yetkililerinin son 72 saat içinde 99 şüpheli sıcak çarpması ölümü bildirdiğini ve bunlardan 20 vakanın doğrulandığını söyledi.

Bihar, Madya Pradeş ve Jarkhand eyaletlerinden de sıcağa bağlı şüpheli ölümler bildirilmiştir.

Hindistan Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi, sıcak çarpmalarını yüzde 40-64 ölüm oranıyla "hayati tehlike" yaratan bir durum olarak nitelendiriyor.

Hindistan'ın kuzey ve orta kesimleri ile batının bazı bölgelerinde son iki haftadır devam eden sıcaklar, maksimum sıcaklıkların günlerce 45-46C civarında seyretmesine ve hatta bazı bölgelerde 50C'ye kadar çıkmasına neden oldu.

Ancak Hindistan Meteoroloji Dairesi, muson yağmurlarının başlaması nedeniyle önümüzdeki günlerde sıcaklıkların düşeceğini açıkladı.

Bazı bölgelerde elektrik tüketimindeki artış nedeniyle ciddi su ve elektrik sıkıntısı yaşanıyor.

Başkent Delhi'den gelen görüntülerde insanların su tankerlerinden su almak için birbiriyle yarıştığı görülüyor. Başkentin birçok bölgesinde de sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor.

Kaynak: Mepa News, BBC

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri