Hindistan'da koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla ilan edilen sokağa çıkma yasağı, başkent Yeni Delhi ve Cammu Keşmir'de kamplarda yaşayan Arakanlı Müslümanlar için açlık riskini artırdı.
Hükümetin ülke genelinde enfeksiyonun yoğun olduğu bölgeleri "kırmızı bölge" ilan etmesi ve bazı kampların bu bölgelerde yer alması sebebiyle gönüllü kuruluşlar kamp alanlarına gerekli yardımları ulaştıramıyor.
Başkentin Nuh bölgesindeki Arakanlı Müslümanların kampında yaşayan Caferullah, yaptığı açıklamada, kampta 250 Arakanlı Müslüman ailenin kaldığını söyledi. Hükümetin, Nuh bölgesini kırmızı bölge ilan ettiğini dile getiren Caferullah, bu kararın problemlerini katlanarak artırdığını belirtti.
Caferullah, dışarıya gıda ve ilaç malzemesi almak için gittiklerinde polisin kendilerini dövdüğünü aktararak "Bu sebeple açlıktan ölme konusunda daha fazla endişe duyuyoruz. Gıda ve ilacın yanında sabun ve temiz su da kamp sakinleri için lükse dönüştü." dedi.
Yeni Delhi'deki Arakanlı Müslümanların liderlerinden Ali Johar de kırmızı bölgelerde kalan kamplara herhangi bir gönüllü kuruluşun yardım ulaştıramadığını söyledi.
Cammu Keşmir'deki kampta çocuk ve kadınlar yetersiz besleniyor
Arakanlı Müslümanların Cammu Keşmir'deki kampında yaşayan Abdul Rahim, bölgedeki kampta 1500 ailenin ve 7 bin 600'ün üzerinde kişinin yaşadığını dile getirerek yetersiz beslenen çocuklardan ötürü endişeli olduğunu ifade etti.
Rahim, sokağa çıkma yasağı ile yiyecek bir şeyler bulmanın neredeyse imkansız hale geldiğini anlatarak bu durumun kadın ve çocukları çok olumsuz etkilediğini kaydetti.
Ülke çapında ilan edilen sokağa çıkma yasağının 3 Mayıs'a kadar uzatılması, bağışlara ve gönüllü kuruluşların yardım çalışmalarına ihtiyaç duyan Arakanlı Müslümanların daha da endişelenmesine yol açtı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre, son 10 yılda yaklaşık 40 bin Arakanlı Müslüman Hindistan'a sığındı.
Hindistan'da Covid-19 vaka sayısı 16 bin 365'e yükselirken, salgın sebebiyle 521 kişi yaşamını yitirdi.