Bosna-Hersek'in denize açılan tek noktası olan Neum kasabasının yer aldığı körfez, Hırvatistan tarafından inşa edilen köprüyle kapatılıyor.
Hırvatistan, Peljesac Köprüsü'nü bugün açacak.
Köprünün açılmasıyla ülkenin güneyi geri kalanına bağlanacak.
Köprünün inşası Boşnak halkınca, Bosna-Hersek'in açık denizlere ulaşımının gaspı olarak nitelendirilip "Bosna'nın denizi çalınıyor" ifadeleriyle tepki çekiyor.
Adriyatik Denizi'nin doğu sahili olan Dalmaçya Bölgesi'nde Bosna-Hersek'in denize tek çıkışı olan Neum kasabası, Dubrovnik ve çevresindeki bölge ile Hırvatistan'ın arasına giriyor. Bosna Savaşı'nın hemen ardından 1996'da Hırvatistan cumhurbaşkanı Franjo Tudzman (Franyo Tucman) ve Bosna-Hersek cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in imzaladığı Neum Antlaşması'na göre Hırvatlar Neum üzerinden geçiş hakkına sahip oluyor, Bosna-Hersek'in de denize çıkış hakkı garanti altına alınıyordu.
Dubrovnik'i Hırvatistan'ın kalanına bağlayacak bu köprünün Bosna-Hersek'in denize çıkış hakkını engellemesi nedeniyle bu antlaşmanın çiğnenmesi anlamına geleceği Bosnalı yetkililerce özellikle vurgulanıyor.
2013 nüfus sayımına göre Neum İlçesi'nde 4.960 kişi ikamet ediyor. Bu nüfusun 3.013'ü ilçe merkezinde ikamet ediyor. İlçe nüfusunun %97,64'ü Bosnalı Hırvat, fakat tarihi olarak Neum Bosna-Hersek'in bir parçası. Neum Boşnak-Hırvat Federasyonu kapsamında ülkenin başkenti Saraybosna'dan yönetiliyor. Bosna-Hersek'in bir başka tarihi denize çıkış noktası olan Sutorina ise Yugoslavya döneminde 1947'de Karadağ'a bırakıldı.
Pelješac (Pelyeşats) Köprüsü
İnşaat planı 2007'de tasarlanan Pelješac Köprüsü'nün inşasına ihalesini kazanan Çinli firma tarafından 2019 yılında başlanmıştı. Köprü inşasının maliyetini Hırvatistan'ın da üye olduğu Avrupa Birliği karşılıyor. Bosnalı yetkililer Avrupa Birliği'ni bu projeye desteklerinden ötürü kınıyorlar.
Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Adriyatik Denizi kıyısındaki Dalmaçya
Bosna-Hersek'in denize çıkışı ve Neum, 2019 tarihli bu uydu fotoğrafında Komarna'nın hemen güneyinde Hırvatistan'ın inşa ettiği Pelješac (Pelyeşats) Köprüsü'nün inşaatı görülüyor.
Köprünün inşasından bir görüntü (Haziran 2020)
Türkiye'nin Adriyatik'e açılmasının da önü kesiliyor
Bu köprünün inşasıyla Bosna-Hersek'in açık denizlere ulaşmasının önünün kesilmesiyle Türkiye'nin de Bosna-Hersek üzerinden Adriyatik Denizi'ne ulaşmasının önü kesildiği vurgulanıyor. Köprü inşaatı tamamlanıp Neum'un yer aldığı körfezin ağzı Hırvatistan tarafından kapatıldığında Türkiye'nin Bosna-Hersek yoluyla Adriyatik Denizi üzerinden ulaşım ve dış ticaret hamlelerine girişme imkanı ortadan kalkıyor.
Bosna-Hersek Denizcilik Kurumu Başkanı İzzet Bayrambaşiç yaptığı Türkçe açıklamayla Türkiye'yi bu konuda yardıma çağırmıştı.
Kaynak: Mepa News