Hizbullah-İsrail ateşkesi için ABD devrede

ABD yönetimi Lübnan'da Hizbullah ile İsrail arasında ateşkesin sağlanması amacıyla devreye girdi.

ABD, Lübnan Hizbullahı ile İsrail arasındaki savaşı 21 günlüğüne durduracak ve diplomatik müzakerelere alan açacak bir ateşkes önerisi açıkladı.

ABD ve Fransa tarafından hazırlanan ve Avustralya, Kanada, Avrupa Birliği, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar tarafından desteklenen öneri Çarşamba günü geç saatlerde açıklandı.

BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısında konuşan üst düzey Fransız diplomat Jean-Noel Barrot, "Bu zorlu bir yol ama mümkün bir yol" dedi. Fransa Dışişleri Bakanı taraflarla çalışmak üzere önümüzdeki hafta Beyrut'a gideceğini ifade etti.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Çarşamba günü BM Genel Kurulu çerçevesinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelerek ateşkesi sağlama ve daha geniş çaplı bir savaşı önleme çabalarını görüştüğünü açıkladı.

Çarşamba günü ilerleyen saatlerde iki lider, İsrail-Lübnan sınırında sivillerin evlerine dönebilmeleri için emniyet ve güvenliği sağlayacak bir çözümün zamanının geldiğini belirterek, son iki hafta içinde sınır ötesi saldırıların arttığına dikkat çektiler. Biden ve Macron yaptıkları ortak açıklamada, "Bu nedenle son günlerde diplomasiye bir şans vermek ve sınırda daha fazla gerilimi önlemek için geçici bir ateşkes için ortak bir çağrı üzerinde birlikte çalıştık" dedi.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili öneriyi "önemli bir gelişme" olarak niteledi ancak bunun Gazze ile değil sadece Lübnan ile ilgili olduğunu vurguladı.

Öneri, İsrail ile Hizbullah arasındaki Temmuz 2006 savaşına son veren 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı doğrultusunda diplomatik bir çözüm için görüşmelere alan açmak üzere Lübnan-İsrail sınırında derhal 21 günlük bir ateşkes çağrısında bulunuyor.

Çarşamba günkü açıklamada ayrıca Lübnan ve İsrail hükümetlerine de öneriyi desteklemeleri çağrısında bulunuldu.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri