Lübnanlı grup Hizbullah'a ait televizyon kanalı El Manar TV’ye verdiği röportajda örgüt lideri Hasan Nasrallah, yıllardır devam eden savaşın ardından Esed güçlerinin toparlanmaya başladığını belirtti. Nasrallah, “Biz burada bize ihtiyaç duyulan yerdeyiz. Ancak Suriyeliler bize daha fazla ihtiyaç duymadıklarını fark ettiler. Bu sebeple cephede ciddi bir varlığımız şu an yok” diye konuştu.
2011 yılında Suriye’de çatışmaların başlamasıyla birlikte Hizbullah, binlerce savaşçısını Esed rejimine destek olmak üzere Suriye’ye gönderdi.
Lübnanlı Şii grup Hizbullah, savaş boyunca özellikle Şam, Halep ve Humus civarındaki gruplara karşı rejimin başarı kazanmasında önemli rol oynadı. İran destekli Hizbullah aynı zamanda Suriye’nin doğusundaki petrol zengini Deyr ez Zor civarında da savaş boyunca güçlü bir şekilde varlık gösterdi.
Artırılmış güvenlik
Suriye savaşı boyunca Hizbullah Suriye-Lübnan sınırındaki kontrolü elinde tuttu. Ancak Nasrallah şimdi gelinen noktada Esed güçlerinin yeni yapılanması çerçevesinde bu durumun da değişmeye başladığını söyledi.
Ancak Ortadoğu Raporlama ve Analiz Merkezi Yöneticisi Seth Frantzman gibi bazı uzmanlar, Suriye’nin siyasi geçiş sürecinde de Hizbullah güçlerine ihtiyaç duyulacağını düşünüyor. Değerlendirmelerde bulunan Frantzman, “Nasrallah, Suriye’nin siyasi bir sürece girdiğine ve cephede daha az savaşçıya ihtiyaç olduğuna inanıyor ve 7 yıl boyunca ciddi anlamda müdahil olduğu çatışmalardan savaşçılarını çekmeyi uygun görüyor” diyor.
Uzmanlara göre Esed rejiminin kontrolü ele almasıyla birlikte sahada Esed rejiminin savaşçılara olan bağlılığı azalabilir. Ancak yine de Nasrallah, ileride olabilecek silahlı çatışmalar durumunda Esed güçlerine destek olma sözü veriyor.
Nasrallah, “Güçlerimizin Suriye’den tamamen çekilmesi yakın bir gelecekte mümkün görünmüyor. Bu Fırat’ın ve İdlib’in doğusundaki duruma bağlı olarak değişecek. Bu konuda karar Esed yönetimine ait” dedi.
İsrail’e odaklanma
Hizbullah lideri, örgütün şu an tüm kapasiteyle İsrail’de herhangi bir yere saldırma imkanı olduğunu söyledi. Bazı uzmanlar Hizbullah’ın Suriye’den çekilmesinin, İsrail’e saldırmak konusunda kendisine olan güven ve gücünün bir işareti olabileceği yorumunu yapıyorlar.
Frantzman, bu noktada Hizbullah’ın İsrail’i tehdit ettiğini ve Suriye’de savaşçılarının kazandığı deneyimleri de örgüte yeni katacağı kişiler için kullanacağını söylüyor.