Hizbullah'ın drone saldırısında 4 İsrail askeri öldü

Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki Binyamina'da bulunan bir İsrail askeri kampına 'insansız hava araçları' fırlattığını açıkladı.

İsrail ordusu, Hizbullah'a ait bir insansız hava aracının İsrail'in kuzeyindeki bir askeri üsse düzenlediği saldırıda 4 askerin öldüğünü, 7 askerin de ağır yaralandığını açıkladı.

Saldırı Pazar günü Hayfa'nın güneyindeki Binyamina kasabası yakınlarında gerçekleşti.

İran'a bağlı Lübnanlı silahlı grup Hizbullah, bir İsrail askeri kampını insansız hava araçlarıyla hedef aldığını söyledi.

İsrail Kanal 12'ye göre saldırıdan önce herhangi bir uyarı sireni çalmadı.

Hizbullah saldırının sorumluluğunu üstlendi. İran'a bağlı grup yaptığı açıklamada Golani Tugayı'na ait bir kampa “birden fazla insansız hava aracı” fırlattığını söyledi.

Golani Tugayı, İsrail ordusunun beş piyade tugayından biri ve özel bir birim olarak lanse ediliyor.

Hizbullah'ın insansız hava aracı saldırısı, ABD'nin İsrail'e füze saldırılarına karşı korunmasına yardımcı olacak yeni bir hava savunma sistemi göndereceğini açıkladığı gün gerçekleşti.

Pentagon basın sekreteri Pat Ryder yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatı üzerine ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in “İran'ın 13 Nisan ve 1 Ekim'de İsrail'e yönelik benzeri görülmemiş saldırılarının ardından İsrail'in hava savunmasını güçlendirmeye yardımcı olmak üzere bir Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) bataryasının ve ilgili ABD askeri personelinin İsrail'e konuşlandırılmasına yetki verdiğini” söyledi.

Ürdün'ün başkenti Amman'dan bildiren Al Jazeera'den Nur Udeh, İsrail hava savunma sisteminin çok sofistike ve çok katmanlı olmasına rağmen insansız hava araçlarının tespit edilmesinin zor olduğunu söyledi.

Udeh, “Genellikle bir şey bir yere doğru yöneldiğinde sirenler çalar ve o bölgede yaşayanlara sığınaklara gitmeleri anons edilir. Bu nedenle geçtiğimiz yıl boyunca bu saldırılarda çok az sayıda yaralı oldu” dedi ve ekledi:

"Ancak insansız hava araçlarının tespit edilmesi daha zordur ve daha düşük irtifalarda uçtukları için durdurulmaları çok daha zordur."

Pazar günkü saldırı İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a karşı saldırılarını yoğunlaştırdığı bir dönemde gerçekleşti.

İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilim bir yıl önce, İsrail'in Gazze'ye saldırı başlatmasından bir gün sonra Lübnanlı grubun İsrail'in kuzeyine roket atmaya başlamasıyla patlak vermişti. Saldırılar uzunca bir dönem karşılıklı olarak kontrollü bir şekilde devam etti.

Ancak İsrail son haftalarda Lübnan genelinde hava saldırıları düzenleyerek ve ülkenin güneyine kara birlikleri göndererek çatışmaları keskin bir şekilde farklı boyuta taşıdı.

Lübnanlı yetkililere göre, çoğunluğu İsrail'in saldırılarını yoğunlaştırdığı son birkaç hafta içinde olmak üzere, geçtiğimiz Ekim ayından bu yana Lübnan'da 2.100'den fazla kişi öldü ve 1.2 milyondan fazla kişi yerinden edildi.

İsrailli siyasi analist Gideon Levy'ye göre Hizbullah'ın Binyamina saldırısı, Lübnan'a saldırmanın İsrailliler için de ağır bir bedeli olabileceğini gösteriyor.

“Daha azı beklenemezdi. Lübnan'daki savaşın başındayız, sonunda değil. Ve bu savaşa bu kadar hevesli olan herkes bunun çok ağır bir bedeli olacağını bilmeli” dedi Levy.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri