Hizbullah'ın İsrail'e ait Demir Kubbe bataryasını vurması ne anlama geliyor?

Hizbullah'ın İsrail'e ait Demir Kubbe bataryasını vurması ne anlama geliyor?
Askeri uzmanlar Lübnanlı grubun İsrail ile çatışmasında yeni 'gelişmiş' silahlar kullanarak tehdit seviyesini yükselttiğini söylüyor.

Bir askeri analiste göre Hizbullah'ın bu hafta başında İsrail Demir Kubbe bataryasına düzenlediği saldırı, geçen yıl İsrail-Lübnan sınırında çatışmaların başlamasından bu yana verilen en net caydırıcılık mesajıydı.

Çarşamba günü Lübnanlı bir grup Lübnan sınırına yaklaşık 3 kilometre mesafedeki Ramot Naftali'de bulunan Demir Kubbe rampasını vurdu ve güdümlü bir füzenin hava savunma sistemine doğru uçtuğunu gösteren görüntüler yayınladı.

Perşembe günü yayınlanan saldırı videosunda Demir Kubbe fırlatıcısının hasar görüp görmediği ya da imha edilip edilmediği gösterilmiyor.

İsrail ordusu Demir Kubbe rampalarında herhangi bir hasar olup olmadığından haberdar olmadığını söyledi. Ancak görüntülerin coğrafi konumu tespit edildi ve uzmanlar görüntülerin gerçek olduğunu söyledi.

Daha sonra sosyal medyada dolaşıma sokulan görüntülerde Demir Kubbet bataryasının saldırıda hasar aldığı görüldü.

Askeri analist Mustafa Asad Middle East Eye'a verdiği demeçte Hizbullah'ın elindeki silahların küçük bir örneğini yavaş yavaş ortaya çıkararak İsrail'e "ihtiyaç duyulduğunda son oyunu oynamaya hazır olduklarını" ilettiğini söyledi.

Uyarlanmış bir İsrail füzesi

Hizbullah, 7 Ekim'den bu yana devam eden mevcut çatışma sırasında Almas ya da Elmas olarak bilinen üç tip yeni, hassas güdümlü füze kullandı.

Asad'a göre Almas füze ailesi 2006 İsrail-Lübnan savaşı sırasında ele geçirilen İsrail Spike füzesi temel alınarak tersine mühendislikle İran tarafından geliştirildi.

Almas füzesi ya hedefine baştan kilitlenebiliyor ya da bir operatör tarafından yüksek hassasiyetle uzaktan yönlendirilebiliyor.

İsrail araştırma merkezi Alma'ya göre bu silah sınır bölgelerindeki çoğu sabit ve hareketli hedefe karşı ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Asad, Hizbullah'ın Demir Kubbe'yi muhtemelen daha iyi bir menzile, optik özelliklere ve 1 ve 2 versiyonlarından daha büyük bir yıkıcı savaş başlığına sahip olan Almas 3 ile hedef aldığını söyledi.

Asad, "Almas 3 hiç şüphesiz İsraillilerin karşı koyamayacağı ciddi bir silah. Fiber optik bir röle kablosuna bağlı elektro-optik bir güdüm sistemi tarafından yönlendiriliyor, bu da onu engellemeyi ya da karşı koymayı imkansız hale getiriyor" dedi.

İsrail Demir Kubbe'yi, büyük ölçüde 2006 savaşına yanıt olarak 2011'de kullanılmaya başlanmasından bu yana Hamas ve Hizbullah tarafından ateşlenen roketleri engellemek için kullanıyor.

Önleyici Tamir füzeleri ve radar teknolojisini kullanarak kısa menzilli roketleri düşürüyor.

Sistem İsrail'in savunma cephaneliğinin ayrılmaz bir parçası haline geldi ve çok daha ucuz olan gelen tehditlere karşı işletilmesi pahalı.

Üç ila dört rampadan oluşan her bir Demir Kubbe bataryasının maliyeti 100 milyon doları bulabiliyor.

İsrail Demir Kubbe'nin önleme oranının yüzde 90 civarında olduğunu iddia etse de bazı uzmanlar bu rakamı yüzde 80'e yakın gösteriyor.

"Caydırıcılık mesajı"

Hizbullah'ın Almas füzeleri, füze atabilen insansız hava araçları ve bomba yüklü insansız hava araçları gibi daha gelişmiş silahlar kullanması İsrail ordusu içinde alarm zillerinin çalmasına neden oldu.

Asad, İsrail'in gelişmiş savunma teknolojisi sayesinde İran'ın uzun menzilli füzelerine karşı koyabildiğini, ancak Hizbullah'ın kısa menzilli saldırılarının yeterince hızlı tespit edilemediğini ve etkili bir şekilde karşı konulamadığını söyledi.

Asad, "Hizbullah ve İran İsrail'e en açık caydırıcı mesajı göndermektedir. Bu da İsrail'in aşırılık yanlısı hükümetini gerçekten karşı koyamayacağı bir tehdit altında bırakıyor" dedi.

Hizbullah son zamanlarda 130.000 roket ve füzeye sahip olduğu tahmin edilen cephaneliğinde taşıdığı farklı silah türlerini sergiledi.

Geçtiğimiz iki hafta içinde Hermes 900 adlı büyük bir insansız hava aracını karadan havaya füzeyle düşürdü ve ilk kez Galilee'deki bir askeri karargâha doğru patlayıcı bir insansız hava aracı filosu fırlattı.

Çarşamba günü Hizbullah, sınıra 3 kilometre mesafedeki Hurfeish kasabasında bir askeri mevziye "kamikaze" drone saldırısı düzenlediğini ve bir askerin öldüğünü, 12 askerin de yaralandığını iddia etti.

Ancak Hizbullah’ın tüm bu saldırıları 7 Ekim’in üzerinden sekiz ay geçtikten sonra ve İsrail’in Lübnan’a yönelik bir saldırı ihtimalini her geçen gün daha fazla gündem etmeye başlamasının ardından gerçekleşti.

Saldırı, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun İsrail'in kuzey bölgesine yaptığı ve İsrail'in çok güçlü bir eyleme hazır olduğu uyarısında bulunduğu ziyaretin ardından gerçekleşti.

Mayıs ayı sonlarında örgüt, İsrail'in kuzeyindeki Metula kasabasındaki askeri bir mevziye iki adet S-5 roketi ile donatılmış silahlı bir saldırı dronu olan yeni bir tür silah konuşlandırarak İsrail'e yönelik ilk hava saldırısını gerçekleştirdi.

Asad, "Geçmişte herhangi bir silaha karşı koyulabilirdi ama bugün Hizbullah, İsrail teknolojisine karşı bağışıklığı olan insansız hava araçları ve güdümlü füzeler gibi ileri teknolojiye sahip" dedi.

Asad bu durumun İsrail'i son günlerde Lübnan'a karşı savaş retoriğini yükseltmeye ittiğini düşünüyor.

"İsrail birdenbire kendisini hava kuvvetleri ya da yoğun hava saldırılarıyla kontrol altına alınamayacak açık bir çatışmanın içinde buldu.

Kuzey cephesinin tamamı, sınıra bitişik tüm üsler için kritik bir tehdit oluşturuyor ve bastırılması artık mümkün değil."

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye (Heba Nasser)

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Analiz Haberleri