Hizbullah'ın Suriye'de de savaşan özel birliği: Rıdvan Gücü

Hizbullah'a yakın bir kaynağa göre Rıdvan Gücü, Hizbullah'ın en önemli saldırı gücü ve üyeleri sınır ötesi saldırılar da dahil olmak üzere sofistike saldırılar konusunda oldukça eğitimli.

İsrail Cuma günü Lübnan Hizbullahı'nın özel kuvveti Rıdvan Gücü'nün komutanı İbrahim Akil'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü iddia etti.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada İbrahim Akil ile birlikte çok sayıda üst düzey askeri ismin de öldürüldüğü ileri sürüldü.

Uzmanlara göre Rıdvan Gücü Hizbullah'ın kara ve öncü saldırı operasyonlarının önde gelen birliği konumunda. Hizbullah'ın "savaş mızrağı" olarak lanse edilen grubun ismi 7 Ekim'den bu yana birçok defa gündeme geldi.

Uluslararası ara bulucuların Lübnanlı yetkililere ilettiği bilgilere göre İsrail bu gücün kuzey sınırından uzak tutulmasını talep ediyor.

Hizbullah'a yakın bir kaynağa göre Rıdvan Gücü, Hizbullah'ın en önemli saldırı gücü ve üyeleri sınır ötesi saldırılar da dahil olmak üzere sofistike saldırılar konusunda oldukça eğitimli.

Rıdvan Gücü'nün toplam sayısının ise 2023 yılındaki tahminlere göre 2 bin 500 olduğu belirtiliyor. Bazı kaynaklar ise bu rakamın 10 bin civarında olduğu görüşünde.

Rıdvan birliğinden olan özel eğitimli Hizbullah mensupları Ekim ayından bu yana İsrail sınırında saldırılar gerçekleştiriyor

Hizbullah'ın bu özel birliğinde başta Suriye'de Beşar Esed rejimi saflarında olmak üzere Lübnan dışında savaşmış deneyimli savaşçılar da bulunuyor.

İbrahim Akil ve Fuad Şükür'ün yanı sıra Hizbullah, İsrail saldırılarında Lübnan'daki üç askeri bölgesinden iki komutanını da kaybetti.

Bu iki komutandan ilki 3 Temmuz'da Tire bölgesinde arabasını hedef alınan Muhammed Nimah Nasır.

İkinci isim olan Talib Abdullah ise 11 Haziran'da Cuya kasabasında kaldığı eve düzenlenen hava saldırısında öldürüldü.

Rıdvan Gücü ayrıca, başta bu yılın başlarında Güney Lübnan'da arabası hedef alınarak öldürülen Visam el Tavil olmak üzere birçok saha komutanını da kaybetti.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri