"Hizbullah'ın yeni lideri olarak gösterilen Haşim Safiyuddin İsrail saldırısında öldü"

Suudi haber kanalı Safiyuddin'in ölümünün İsrailli kaynaklarca doğrulandığını iddia etti.

Suudi Arabistan merkezli haber kanalı Al Hadath'ın Cumartesi günü bildirdiğine göre, Hizbullah'ın eski genel sekreteri Hasan Nasrallah'ın halefi olduğu varsayılan Haşim Safiyuddin, Cuma günü Beyrut'un güneyinde düzenlenen bir İsrail saldırısında beraberindeki yetkililerle birlikte öldürüldü.

Suudi haber kanalı Safiyuddin'in ölümünün İsrailli kaynaklarca doğrulandığını iddia etti. Ancak bu haber bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanamadı.

Ancak Lübnanlı bir güvenlik kaynağı Reuters'e yaptığı açıklamada İsrail'in Cuma günü bölgeyi vurmasından bu yana Safiyuddin'e “ulaşılamadığını” söyledi.

Ayrıca, üç güvenlik yetkilisine göre, İsrail'in tekrarlanan saldırıları kurtarma ekiplerinin Safiyuddin'in bulunduğu bölgede çalışma gerçekleştirilmesini de engelledi.

İsrail medyasındaki haberlere göre Safiyuddin'in saldırıda yaralandığını tahmin ediliyor ancak akıbetine ilişkin henüz resmi bir bilgi yok.

Kan'ın haberine göre, Nasrallah'ın durumuna benzer şekilde, yeraltı karargahında bulunan Safiyuddin ve üst düzey Hizbullah yetkilileri yetkililerinin saldırıdan sağ kurtulamayacağı değerlendiriliyor.

Lübnan kaynaklı haberlere göre İsrail'in Cuma günü gerçekleştirdiği saldırı başkent Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesini hedef aldı.

Üç İsrailli yetkili saldırıdan bir gün sonra, Cumartesi sabahı New York Times'a yaptıkları açıklamada saldırıların Safiyuddin'in de aralarında bulunduğu üst düzey Hizbullah yetkililerinin bir toplantısını hedef aldığını söyledi.

Haşim Safiyuddin kimdir?

Nasrallah'ın kuzeni olan Safiyuddin 1964 yılında Lübnan'ın güneyindeki Deyr Kanun en Nehr'de dünyaya geldi.

Irak'ın Necef ve İran'ın Kum havzalarında Şii dini eğitimleri aldı, buralarda Nasrallah ile beraber bulundu.

1994 yılında Nasrallah'ın daveti üzerine Lübnan'a geri dönerek Hizbullah'a katıldı ve 1995'te grubun Şura Meclisi'nin bir parçası oldu. 2006 yılında İran tarafından "Nasrallah'ın muhtemel halefi" olarak görülmeye başlandı. Safiyuddin aynı zamanda 2020 yılının Haziran ayında oğlunu İranlı general Kasım Süleymani'nin kızıyla evlendirdi. Bu beraberliğin kendisini İran açısından daha önemli bir figür haline getireceği düşünülüyor.

Naim Kasım ve Haşim Safiyuddin'in halen hayatta olup olmadığı bilinmiyor. Bu iki ismin de Beyrut'taki saldırıda hedef alınanlar arasında bulunuyor olabileceği belirtiliyor.

Hayatta olmaları halinde söz konusu iki isimden birinin Hizbullah'ın başına geçebileceği ifade ediliyordu.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri