Mepa News'in yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Afganistan'ın doğusundaki Kunar ilinde birçok IŞİD savaşçısı Taliban'a teslim oldu.
Kaynaklar, teslim olan IŞİD'lilerin sayısının en az 40 olduğunu ifade ederken, bölgede varlık gösteren IŞİD yapılanmasının bir çözülme sürecine girdiği belirtiliyor.
Taliban'a bağlı etkin askeri birliklerden biri olarak gösterilen "Kırmızı Birim"in IŞİD yapılanmasına yönelik düzenlenecek operasyonlar için bölgede olduğunu ifade edilirken, Taliban'ın operasyon öncesi bölgedeki IŞİD'lilere teslim olma çağrısı yaptığı belirtildi.
Silahlarıyla birlikte Taliban'a teslim oldukları belirtilen IŞİD'lilerin ardından örgütün Kunar ilindeki varlığının büyük ölçüde zayıfladığı düşünülüyor.
Merkez Nangarhar
Afganistan'daki IŞİD yapılanmasının merkez üssü, ülkenin doğusundaki Nangarhar ili. Burada oldukça etkin bir yapılanma ağına sahip olan IŞİD, vilayetin Pakistan ile sınır olmasından özellikle faydalanıyor. Kunar ili de aynı şekilde Pakistan ile sınır olduğunda bu bölgedeki IŞİD yapılanmasının, Taliban'ın düzenlediği saldırılarda sınırın Pakistan tarafına geçtiği biliniyordu.
'Horasan vilayeti' çözülüyor mu?
Geçtiğimiz günlerde Cevzcan iline bağlı Derzab ilçesinde Taliban'ın IŞİD'e yönelik düzenlediği koordine saldırıların ardından en az 150 IŞİD'li liderleriyle birlikte ABD destekli Kabil hükümetine teslim olmuş, hükümet güçleri IŞİD'lileri helikopterlerle bölgeden tahliye etmişti.
Gerçekleşen bu tahliyeyle birlikte Taliban tarafından yapılan açıklamada, 100'den fazla IŞİD'linin çatışmalarda öldürüldüğü, birçoğunun canlı olarak yakalandığı ve Cevzcan'daki IŞİD varlığının sona erdiği ifade edilmişti.
Afganistan'daki IŞİD'in Nangarhar'dan sonraki ikinci merkezi olarak gösterilen Cevzcan ilinde bu şekilde bir yenilgiye uğramasının etkisinin ilk olarak Kunar ilinde kendisini gösterdiğini söylemek mümkün.
Taliban'a teslim olan en az 40 IŞİD'linin Cevzcan'daki çözülmeden etkilendiği düşünülüyor.
Ancak örgütün Afganistan'da tamamen çözülmesini beklemek şu an için pek mümkün görünmüyor.
Öte yandan, Cevzcan ilinde IŞİD'in yaşadığı çözülme örgütün kendi içinde birtakım tartışmalara da yol açtı.
IŞİD sempatizanlarının kullandığı sosyal medya ağlarında göze çarpan gelişmelerde örgütün "Beyat alma" konusunda daha seçici davranması gerektiği yönünde tartışmalar yaşanıyor.
Cevzcan ilinde teslim olan IŞİD'lilerin arasında, Afganistan'ın kuzeyindeki IŞİD yapılanmasının lider kadrosundan gösterilen Habiburrahman ve Nimetullah'ın da olması dikkat çeken önemli ayrıntılardandı.
Teslim olan ve silahlarını teslim eden IŞİD'lilerle ilgili Kabil hükümetinin cezai bir yaptırım uygulaması düşünülmüyor.
ABD ve Kabil hükümetinin IŞİD yayılmasına 'desteği'
IŞİD'in 2014 yılında ortaya çıktığı ilk dönemden bu yana Taliban tarafından Afganistan'da örgüte yönelik düzenlenen saldırılarda oldukça dikkat çekici bir iddia vardı.
Taliban ve bazı yerel kaynaklar tarafından ifade edilene göre, Nangarhar ilindeki IŞİD yapılanmasına yönelik ne zaman Taliban tarafından bir saldırı gerçekleştirilse, Kabil hükümetine bağlı kara güçleri ve ABD öncülüğündeki koalisyona ait savaş uçakları Taliban savaşçılarını hedef alıyordu.
Oldukça dikkat çekici olan bu iddianın arkasında, ABD'nin Afganistan'daki IŞİD yayılmasını desteklediği sonucu çıkarılmaktaydı.
Son olarak ABD ve Batı ülkeleri tarafından yapılan hibe ve yardımlarla ayakta duran Kabil hükümetine ait helikopterlerle IŞİD'lilerin Taliban ile yaşanan çatışmalarda bölgeden tahliye edilmesi, IŞİD konusunda ortaya atılan "yayılma" iddialarını da güçlendiriyor.
Kaynak: Mepa News