Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösteren en kapsamlı muhalif grup olarak tanınan ve İdlib bölgesinde kontrolü elinde bulunduran Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) son dönemde birçok muhalifi gözaltına aldı.
HTŞ'nin gözaltı hamlesi ve son dönemde aldığı kararlar bölgenin gündemine oturdu.
Son dönemde gözaltına alınan isimler arasında şu kişiler bulunuyor:
- HTŞ bünyesindeki Özbek savaşçılardan oluşan 'Tevhid ve Cihad Ketibesi'nin kurucu lideri olan, kısa bir süre önce HTŞ'den ayrılıp Ensaruddin Cephesi'ne katılan Ebu Salah el Özbeki. Özbeki Siraceddin Muhtarov ismiyle de biliniyor.
- HTŞ'nin öncül grupları kabul edilen Nusra Cephesi'nde ve Şam'ın Fethi Cephesi'de de üst düzey komutanlık görevi yapan, kısa bir süre önce HTŞ'den ayrılma kararı alarak kendisine bağlı bir yapı kuran Ebu Malik el Teli. Ebu Malik, Cemal Hasan Zeyniye ismiyle de anılıyor.
- İdlib'de insani yardım faaliyetleri yapan ve 2017 yılında İngiltere'nin vatandaşlıktan attığı insani yardım gönüllüsü Tavkir Şerif
HTŞ'nin gözaltıları tepki topladı
Ebu Salah el Özbeki ve Ebu Malik el Teli'nin, HTŞ'den ayrılarak yeni yapılar kurdukları gerekçesiyle gözaltına alındığı ifade edildi.
Bölge kaynakları, gözaltı kararlarında iktisadi sebeplerin de rol oynadığını ileri sürerken, iki ismin son dönemde Suriye'deki cihat yanlısı grupların birleşerek teşkil ettiği "Fesabitu" (Ve sebat edin) adlı operasyon odasında yer alması dikkat çekti.
İki liderin gözaltına alındığını doğrulayarak açıklamalar yayınlanırken, söz konusu açıklamalarda sahada ayrılık çıkaracak gelişmelerin önlenmeye çalışıldığı kaydedildi.
HTŞ, İngiliz vatandaşlığından atılan yardım gönüllüsü Tevkir Şerif'in gözaltına alınmasına ilişkin bir açıklama ise yapmadı.
Öte yandan bölgedeki aktivistler ve yardım gönüllüleri Şerif'e yönelik gözaltı kararının yazılı olarak açıklanması, adil bir yargılama yapılması ve Şerif'in serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunarak, HTŞ'ye tepki gösterdi.
HTŞ'den ayrılmayı yasaklayan karar
HTŞ, gözaltıların ardından aldığı bir kararla ise gruptan ayrılarak başka oluşumlar teşkil edilmesini yasakladı.
22 Haziran tarihli karar, sosyal medya üzerinden paylaşıldı.
Karara göre HTŞ, herhangi bir savaşçının HTŞ yetkilileri onayı dışında gruptan ayrılmasını, başka bir gruba katılmasını veya başka bir grup kurmasını yasakladı. Karar, HTŞ'nin bölgede gücünü pekiştirme ve otoritesini koruma yönünde bir girişim olarak yorumlandı. Son dönemde İdlib'de HTŞ'nin Türkiye ile kurduğu ilişkinin kapsamını eleştiren bazı kişi ve gruplar HTŞ'den ayrılma sürecine hız kazandırmıştı.