Yemen'deki İran destekli Husi güçleri, Suudi Arabistan'daki Kral Halid Hava Üssü'ne İHA saldırısı düzenlediklerini açıkladı. Husiler, gün içinde başkent Riyad'da bir petrol rafinesini de hedef almıştı.
Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya es-Seri, cuma günü yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'ın güneyindeki Kral Halid Hava Üssü'nün insansız hava aracıyla (İHA) vurulduğunu söyledi.
Seri, Suudi Arabistan'ın güneyindeki Hamis Muşayt kentinde bulunan üsse saldırının Kaşif 2 tipi iki İHA ile yapıldığını duyurdu.
Seri, cuma sabah saatlerinde ise, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bulunan Aramco şirketinin 6 İHA ile hedef alındığını belirtmişti.
Suudi Arabistan resmi ajansı SPA, rafineriye yapılan saldırı haberini doğruladı. Ajans, saldırı sonrası çıkan yangının kontrol altına alındığı, herhangi can kaybı ve yaralanmanın olmadığı, ve rafinerideki petrol kaynaklarının yangından zarar görmediği duyurdu.
Haberde, saldırının kaynağına ilişkin bilgi verilmezken, "Suudi Arabistan'ın bu korkakça terör saldırılarını" şiddetle kınadığı kaydedildi.
Husilerin Askeri Sözcüsü, bu saldırıların, koalisyon güçlerinin Yemen'e dönük saldırıları ve ablukasına karşı "meşru" bir cevap niteliğinde olduğunu savunmuştu.
Saldırılara Arap coğrafyasından tepki geldi
Yemen Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise "Bu terörist ve yıkıcı eylemler yalnızca Suudi Arabistan'ı hedef almıyor, aynı zamanda dünyadaki enerji kaynaklarının güvenlik ve istikrarına da tehdit oluşturuyor." ifadelerine yer verildi.
Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Suudi Arabistan'ın ve kardeş halkının güvenlik ve istikrarına doğrudan tehdit oluşturan bu saldırılar, enerji kaynaklarının güvenlik ve istikrarını da tehdit etmektedir." ifadeleri kullanıldı.
Ürdün Dışişleri Bakanlığı da Suudi Arabistanlı sivillerin ve hayati tesislerin hedef alınmasının, bölgedeki güvenlik ve istikrarı baltalamayı amaçladığını bildirdi.
Husilerin saldırısını kınayan Bahreyn Dışişleri Bakanlığı da Riyad'ın güvenliğine yönelik her adıma karşı Suudi Arabistan ile dayanışma içinde olduğunu vurguladı.
Bahreyn, Husilerin enerji ve sivil güvenliği hedef aldığına ve uluslararası hukuku ihlal ettiğine dikkati çekti.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf el-Useymin, "Hayati tesislere yönelik saldırılar sadece Suudi Arabistan'ı değil aynı zamanda dünyadaki enerji kaynaklarının güvenlik ve istikrarını da hedef alıyor ve sivillerin hayatını tehdit ediyor." açıklamasında bulundu.
Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Nayif el-Hacraf da Suudi Arabistan'daki hayati tesislerin ve sivil unsurların defalarca saldırıya maruz kaldığına işaret ederek, bu durumun Riyad'ın yanı sıra tüm Körfez ülkelerinin güvenliğini, bölgesel ve uluslararası istikrarı da hedef aldığını aktardı.
Arap Birliği ise bu saldırıların, Husilerin sadece Suudi Arabistan değil enerji arzını da tehdit etme konusunda bir ajandaları olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, uluslararası topluma Husiler ve destekçilerine baskı uygulama çağrısı yaptı.
Fransa'nın Riyad Büyükelçisi Ludovic Pouille de yaptığı açıklamada, "Riyad rafinerisini İHA'larla hedef alan terörist saldırıyı en güçlü ifadelerle kınadığını" açıkladı.
Suudi Arabistan'ın güney bölgelerini sık sık hedef alan Husi milislerin son haftalarda İHA'lar ve füzelerle düzenledikleri saldırıların arttığı gözleniyor.
Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
Kaynak: Euronews