Yeni bir araştırmaya göre iklim değişikliği dünya genelinde muz üretim oranlarında büyük bir düşüşe yol açabilir.
Nature Climate Change dergisinde yayımlanan araştırma, 1961'den bu yana daha uygun yetiştirme koşullarından dolayı 27 ülkenin mahsul veriminde artış gördüğünü tespit etti.
Fakat rapor iklim değişikliğinin etkisi mevcut hızında devam ederse bu mükafatların ya tamamen ortadan kalkacağını ya da 2050 yılına kadar önemli ölçüde azalacağını tahmin ediyor.
Çalışma dünyanın en büyük muz üreticisi Hindistan'ın da dahil olduğu 10 ülkenin ürün verimlerinde büyük bir düşüş yaşanacağını öngördü. Dünyadaki 4. en büyük muz üreticisi Brezilya da listeye dahil edildi. Hepsi büyük muz ihracatçıları olan Kolombiya, Kosta Rika, Guatemala ve Panama'nın da adı listede yer aldı.
Araştırmacılar tahminlerini dünyadaki muz üretiminin iklime duyarlılığını değerlendirmeyi sağlayan modelleme tekniklerine dayanarak hazırladı. Öte yandan araştırma, Ekvador da dahil olmak üzere bazı ülkelerin, değişen iklimin sonucunda muz hasatı veriminden fayda görebileceğini de tespit etti.
Birleşik Krallık'ın küresel ihracat marketinin yüzde 7'sini oluşturmasıyla Britanyalılar her yıl 5 milyardan fazla muz satın alıyor.
Exeter Üniversitesi'nden baş yazar Dr. Dan Bebber, “Gelecek yıllarda kazananlarla kaybedenler olacak. Çalışmamız kırılgan ülkeleri sulama gibi teknolojilere yatırım yaparak hazırlık yapmaya teşvik edebilir” ifadelerini kullandı. Bebber, “Tropikal tarımı gelecekteki iklim değişikliğine hazırlama yönünde yatırım yapmamız şart" diye ekledi.