İmam Samudra kimdir?

Endonezya'daki cihat yanlısı grupların önde gelen isimlerinden ve Bali saldırılarının faillerinden İmam Samudra.

İmam Samudra, Endonezya'daki cihat yanlısı grupların önde gelen isimlerinden ve Bali saldırılarının faillerinden biri olarak tanınıyor.

Doğumu ve eğitimi

Samudra, 14 Ocak 1970 tarihinde, Endonezya'nın Java Adası'nın Serang şehrinde dünyaya geldi. Asıl ismi Abdulaziz'di.

Samudra, anne tarafından Endonezya'nın yakın tarihinin önde gelen isimlerinden Ki Wasyid'in üçüncü kuşak torunu. Wasyid, Endonezya'da Hollanda işgaline karşı direnişin önemli isimleri arasında yer alıyordu. Hollandalılara karşı gerçekleştirilen Cilegon Savaşı'nda önemli rol oynayan Wasyid bu savaşta can vermişti.

İlk eğitimini bölgedeki okullarda alan Samudra, ilkokul yıllarında bir yandan fenni diğer yandan İslami ilimler öğrendi. Arapça, hadis, Kuran gibi alanlarda dersler almasının yanı sıra matematik gibi derslere de devam etti.

İlk derece eğitimini tamamladıktan sonra, 1985 yılında, Batılı tarzda eğitim veren okullara devam etmek istemediği için İslami medrese eğitimine yöneldi. İlk yıllarda ailesinin baskısıyla karşılaşmış olsa da devam eden süreçte eğitimine yüksek medresede devam edecekti. 1990 yılında medreseden yüksek onur derecesiyle mezun oldu.

Afganistan yılları

Bu dönemde Afganistan'da ve Filistin'de devam eden savaşlar Samudra'yı oldukça yakından etkileyecekti. Bu yıllarda Abdullah Azzam'ın "Afgan Cihadında Rahman'ın Ayetleri" isimli kitabından oldukça etkilendiğini dile getiren Samudra, Afganistan'a giderek Sovyetler Birliği'ne karşı savaşa katılmayı planlamaya başladı.

Samudra nihayetinde 1990 yılında, 20 yaşındayken Endonezya'dan Pakistan'a ve buradan da Afganistan'a giderek ülkede devam eden savaşa katıldı. Bu yıllarda Sovyetler Birliği ülkeden çekilmiş olsa da Sovyet destekli hükümeti yıkmak için savaş devam ediyordu. Afganistan'ın doğusundaki Host'ta uzun süre geçiren Samudra birçok çatışmaya katıldı ve bölgede eğitim gördü.

Afganistan ve Pakistan'da diğer cihat yanlısı gruplarla ve El Kaide'nin bazı yöneticileriyle ilişkiler kuran Samudra, aynı zamanda diğer Endonezyalı cihat yanlılarıyla da bağlantı içerisine girdi.

Endonezya'ya dönüş ve Endonezya'da 1990'lı yıllar

Afganistan'da silahlı gruplar arasında iç çatışmaların şiddetlenmesinin ardından Samudra 1990'lı yılların ortalarında Endonezya'ya geri döndü. 1995 yılında evlendi.

Bu yıllarda Samudra, Endonezya'daki cihat yanlılarıyla beraber faaliyetler içerisine girdi, özellikle Cemaat İslamiyye ile ve Ebubekir Beşir gibi liderlerle temas kurdu.

1997 Asya Finansal Krizi'nin Endonezya'yı büyük bir ekonomik krize sokması, 30 yıldır Suharto'nun diktatörlüğü ile yönetilen Endonezya halkı için bardağı taşıran son damla olmuş, yaşanan sosyal patlama 1998'de Suharto'yu devirmişti. Suharto'nun ardından Abdurrahman Vahid'in (1940-2009) cumhurbaşkanı olmasıyla dini faaliyetler için özgür bir ortam doğduğu düşünülse de Vahid de İslami yapılara yönelik baskılarına devam edecekti.

Cemaat İslamiyye'nin git gide silahlı bir örgütlenmeye yönelmesiyle Ebubekir Beşir bu yapının sadece manevi lideri olurken, örgütsel yönetim Sovyetlerin Afganistan'ı işgali üzerine Afganistan'a savaşmak üzere gönüllü giden Endonezyalı isimlerden, şu anda Guantanamo'da tutulan Batı Cavalı Rıdvan İsamuddin'e (1964-) geçti. 1999'da Ebubekir Beşir'in Endonezya'ya dönmesiyle bu yeni yapı da Endonezya'da faaliyetlerini yoğunlaştırdı.

2001 yılında Filistin'de 2. İntifada dünya gündeminin ilk sıralarında Endonezya'nın İsrail ile ticari antlaşmalara girişmesi İslami kesimlerin tepkisini topladı. Bunun üzerine Abdurrahman Vahid de ülkedeki İslami kesim üzerindeki baskıları artırdı. Temmuz 2001'de Vahid'in yerini, yardımcısı ve daha seküler bir isim olan Megavati Sukarnoputri'nin (1947-) alması ipleri daha da gerdi. 11 Eylül 2001 saldırıları üzerine ABD'nin "Terörle Savaş" kampanyasının Endonezya'ya yansımaları ise ilişkileri patlama noktasına getirdi. Bu dönemde Endonezya'da Batılı hedeflere yönelik saldırılar artmaktaydı.

Bali Saldırıları

12 Ekim 2002'de İmam Samudra başta olmak üzere Cemaat İslamiyye'den olduğu belirtilen isimlerin organize ettiği, Endonezya'nın turistik Bali Adası'nda düzenlenen saldırılar bu sürecin zirve noktası oldu. İki gece kulübünü ve Amerikan Konsolosluk ofisini hedef alan bombalı saldırılarda 88 Avustralyalı, 38 Endonezyalı, 23 İngiliz, 7 Amerikalı olmak üzere 202 kişi öldü. Samudra, saldırının Endonezya yönetiminin ABD ve İsrail ile ilişkilerinin yanı sıra Doğu Timor'un Endonezya'dan koparılmasına ve Avsutralya'nın bölgedeki Müslümanlara karşı faaliyetlerine karşılık olarak düzenlendiğini savundu.

İdamı

Saldırının ardından Sumatra Adası'na gitmek üzere olan İmam Samudra, saldırının arkasındaki isim olduğu gerekçesiyle 21 Kasım 2002 tarihinde yakalandı.

Samudra'nın ailesiyle son görüşmesi

Samudra'nın yanı sıra Amrozi Nurhasyim ve Huda bin Abdulhak da saldırıdan sorumlu tutuldu. Üç isim, saldırıların arkasında durdu ve sorumluluğu kabul etti.

Huda bin Abdulhak, İmam Samudra ve Amrozi Nurhasyim

Samudra ve beraberindekiler 2003 yılında idama mahkum edilirken idam cezası 9 Kasım 2008 günü infaz edildi. İmam Samudra, Amrozi Nurhasyim ve Huda bin Abdulhak, Nusa Kambangan Adası'ndaki cezaevinde kurşuna dizilerek idam edildi.

İmam Samudra'nın cenazesi

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Biyografi Haberleri