Tacikistan'ı 1992 yılından bu yana yöneten Cumhurbaşkanı İmamali Rahman 1952 yılında doğdu.
Eğitimi ve Sovyetler Birliği'nde görevleri
Tacik bir çiftçi ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Rahman, 1969 yılında, günümüzde Levakant ismine sahip olan bölgede meslek yüksekokulunu elektrik teknisyeni olarak bitirdi. 1971 yılında Sovyet ordusuna katıldı. 1974 yılına kadar orduda görev yaptıktan sonra, memleketi Danghara'ya döndü. Burada elektrikçi olarak çalıştı.
Sovyet yönetiminin yerel idaresinde yükselen Rahman, Danghara'da devlete bağlı kollektif çiftliğin idarecisi konumuna getirildi. Burada 1976-1987 arasında genel sekreterlik, sendika başkanı gibi görevler yaptı. Aynı çiftliği 1987-1992 arasında yönetti. 1982 yılında Tacikistan Ulusal Üniversitesi'nde Ekonomi alanında diplomasını aldı.
Siyasi hayatı
1990 yılında Tacik Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde parlamentoya seçildi. Ülkede 1992 yılında patlak veren siyasi kriz döneminde meclis tarafından Başkan seçildi. Bu makam bir süre sonra cumhurbaşkanlığına çevrilecekti.
1992-1997 yılları arasında ülkede patlak veren iç savaşta Rahman, 1997 yılında bir suikasttan, 1997 ve 1998 yıllarında iki darbe girişiminden kurtuldu. 100 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan iç savaşta kendisine yönelik İslami muhalefeti şiddetle bastırarak yönetimini pekiştirdi. Bu iç savaş Orta Asya'da Sovyetler Birliği sonrası dönemin en kapsamlı çatışmaları arasında yer aldı.
Seçimlerde hile suçlamaları
İç savaşın ardından ülkedeki otoritesini sağlamlaştırma yoluna giden Rahman, 1994 yılındaki anayasa değişikliği ile oluşturulan cumhurbaşkanlığı makamına geldi. 1999 yılındaki seçimlerde yüzde 97 oyla 7 yıllığına tekrar cumhurbaşkanı seçildi. Seçimlerde hile yapmakla suçlandı. Tacikistan'da bağımsız gözlemciler ve muhalefet seçimlerin geçersiz olduğunu ifade etti. İlerleyen seçimlerde de bu iddialar sürdü. İmamali Rahman 2006 yılındaki seçimleri yüzde 79, 2013 seçimlerini yüzde 84 oyla kazandı.
2019 yılında ömür boyu başkanlığı için yolu açan referandumda yüzde 94.5 oy alırken, 2020 seçimlerini yüzde 90.92 ile kazandı. Rahman halen ülkeyi tek başına yönetiyor.
İslam karşıtı uygulamalar
İmamali Rahman, aynı zamanda ülkede İslam karşıtı politikalarıyla da anılan bir isim.
Rahman, İslam'ın sakal, tesettür, camide namaz, hac, İslami eğitim gibi birçok uygulamasını kısıtladı veya yasakladı.
2020 yılında ülkede tarımla uğraşan kişilerden Ramazan orucunu ertelemelerini istedi.
Başörtüsünün "önerilmeyen giysi" kategorisine alındığı, siyah renkte tesettür giyiminin de bu kapsamda değerlendirildiği Tacikistan'ın Cumhurbaşkanı İmamali Rahman 2017 yılında yaptığı bir konuşmada "kadınların kullandığı başörtüsü ve siyah giysilerin Tacik geleneklerine uygun olmadığını ve uzun sakal bırakmanın dinle ilişkisinin bulunmadığını" söylemişti.
"Allah'ı kalp ile sevin" diyen Rahman, dindar Müslümanlara "takvalarını dış görüntü ile göstermeyi durdurmalarını" tavsiye etmişti.
Tacik lider ayrıca insanları "kendi kültür ve geleneklerini unutmamaya, gençleri ise internet üzerinden yapılan yabancı kültür ve geleneklere uymamaya" davet etmişti.
Ülkede Müslümanlara yönelik baskının zaman içerisinde arttığı göze çarparken, bu politikaların Çin'in Doğu Türkistan'daki İslam karşıtı siyasetine benzer bir şekle bürünmesinden endişe ediliyor.
Kaynak: Mepa News