Uluslararası Para Fonu (IMF) Arap ülkelerindeki protestoları tetikleyen nedenlerin başında işsizlik ve ekonomik büyümedeki yavaşlama olduğunu açıkladı. Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda, küresel ticaret gerilimleri, petrol fiyatlarındaki dalgalanma ve düzensiz Brexit sürecinin yanı sıra protestoların yine bir sarmal halinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki büyümeyi olumsuz etkilediği vurgulandı.
IMF, Arap ülkeleri ve İran'ı içine alan bölge ile ilgili 2019 büyüme tahminini de yüzde 1,1'den yüzde 0,1'e çekmişti. Bölgedeki en büyük 3 ekonomi olan Suudi Arabistan, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilgili ekonomik beklentiler de aşağı yönlü olarak revize edildi.
IMF Ortadoğu ve Orta Asya Direktörü Jihad Azour "Bölgedeki ülkelerin büyüme hızları işsizliği düşürmek için gerekli olan seviyenin altında" ifadelerini kullandı.
Azour "Genç işsizlik oranının yüzde 25-30'u geçtiği bir bölgedeyiz ve işsizlik konusunda iyileşme sağlamak için büyüme hızının 1-2 puan daha yüksek olması gerekiyor." dedi.
Yüksek işsizlik sosyal gerilimi artırıyor
Raporda yüksek işsizliğin Arap ülkelerindeki sosyal gerilimi daha da kötüleştirdiği vurgulandı.
Diğer yükselen ve gelişmekte olan ülkelerdeki işsizlik oranı yüzde 7 civarında olurken bu bölgede yüzde 11 düzeyinde. Rapora göre bu oran kadın ve geçlerde daha da artarken 2018 yılında kadınlar arasındaki işsizlik oranı yüzde 18 oldu.
2010 yılı başlarında br çok Arap ülkesinde yönetim karşıtı gösteriler patlak vermiş ve bu gösteriler Suriye, Yemen ve Libya'da iç savaşa dönüşmüştü. Son bir yıl içerisinde ise Cezayir, Sudan, Irak ve Lübnan'da yeni bir protesto dalgası patlak vermişti. Bu protestolar bir çok ülkede hayatı ve ekonomiyi durma noktasına getirdi.
Kamu borçları yüksek
IMF ayrıca bir çok Arap ülkesinde kamu borçlarınında yüksek düzeyde olduğu uyarısında bulundu. Bölgede kamu borçlarının milli gelirlere oranı ortalama yüzde 85'in üzerinde olurken bu oran Lübnan ve Sudan'da yüzde 150'nin üzerine çıkmış durumda.
İran enflasyon sarmalında
Sert ABD yaptırımlarına maruz kalan İran ekonomisinin derin bir durgunluğa girdiğini belirten IMF aynı zamanda enflasyon baskısının da devam ettiğini kaydetti.
2018 yılında yüzde 4,8 oranında daralan İran ekonomisinin bu yıl yüzde 9,5 daha küçülmesi bekleniyor. Azour İran yönetiminin resmi kur oranları ile piyasadaki reel kur oranlarını birbirine yaklaştırması ve finans sektöründe reformdan geçirmesi gerektiğini belirtirken yüksek enflasonla mücadele için de adımlar atması gerektiğini vurguladı.