İngiltere gazetelerinde, bugün Türkiye'deki gelişmelere ilişkin verilen haberlerde, Genelkurmay Çatı Davası, ABD'nin Ankara Büyükelçisinin Dışişleri'ne çağrılması ve yargıdaki ihraçlara dair konular öne çıktı.
BBC Türkçe'nin aktardığı The Times gazetesi başyazısında 'Genelkurmay Çatı Davası'na yer verdi.
Mahkeme salonu dışında toplanan bir grubun da intikam sloganları attığını aktaran gazete, dava için "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a muhalif görünenlere yönelik ihraçların bir parçası" ifadesini kullandı.
"Bu ülkeyi ters yüz eden olağanüstü bir süreç, kamuda 100 binden fazla çalışan ihraç edildi" denilen başyazıda 'OHAL'in mahiyetine ve temyiz sürecine' dair kaygılar olduğu yorumu var:
"Geçen yaz yaşanan darbe girişimi şüphesiz, on yıllar boyunca siyasete karışmaya hazır bir askeri kadroyla boğuşan Erdoğan'ın iktidarına ciddi bir saldırıydı (…) Ama başarısız olan bu darbe girişimi Erdoğan tarafından, demokrasi pahasına, gücünü merkezde toplama aracı olarak kullanıldı."
"Geçen ay yapılan anayasa referandumunda az farkla çoğunluğun desteğini alarak geniş kapsamlı yetkilerle yürütme yetkisiyle başkanlık sistemi getirdi."
Başyazının devamı şöyle:
"Batı'nın istikrarlı, iyi yönetilen bir Türkiye'yi desteklemek için çok sayıda makul gerekçesi var. Stratejik coğrafyası, IŞİD tehdidine ve Suriye'de Esad rejimine karşı Türkiye kilit öneme sahip bir Nato ülkesi. Bu hafta düzenlenecek Nato zirvesinde Erdoğan, ABD Başkanı Trump'a yakın bir koltuk arayışında olacak."
"Türkiye, Avrupa Birliği (AB) açısından göçmen akınına karşı hayati öneme sahip bir unsur. AB'den Türk vatandaşları için vize serbestliği istiyor, ABD'den de her ne kadar IŞİD'e karşı mücadele önemli bir güç olsalar da, Suriyeli Kürtlere desteği kesmesini ve Fethullah Gülen'i iade etmesini istiyor."
"Bunların hiçbiri Türkiye'yi kolay bir ortak yapmıyor. Ama güçlü ittifaklar çoğu zaman dik başlı üyeleri idare edebilir. Ama bu ortaklar da, diğer ortakların görüşlerine itimat etmeli ve duyarlı olmalı. Nato ve Avrupa Birliği'nin geniş demokratik yetkilerine uygun davranmalılar. Keyfi davranışlar, bu ittifakların otoritesini zayıflatır. Eğer Erdoğan ülkesini otokratik bir çıkmaza sürüklemekte ısrar ederse, ortaklarının güvenini kaybeder."
'Deneyimsiz hâkimler atandı'
The Times gazetesinde ayrıca Türkiye'deki yargı sistemine ilişkin de haber var.
Darbe girişimi sonrası Fethullah Gülen'le ilişkileri olduğu gerekçesiyle 4 binden fazla savcı, hâkim ve Adalet Bakanlığı yetkilisinin ihraç edildiğini aktaran gazete ülkedeki hukukun üstünlüğü ilkesinin sarsılmaya başladığını ileri sürdü.
Kimliğini açıklamayan avukatların da görüşlerine yer verilen haberde şu ifadeler var:
"Kimliğinin açıklanmaması şartıyla The Times'a konuşan avukatlar, ihraçlarla açılan boşluklara atanan hâkimlerin deneyimsiz olduğunu ve yasaların ayrıntılarını savcılara sorduklarını söylüyor."
"İhraç edilenlerin bazıları şüphesiz, yıllar önce yargı sistemine sızan Gülencilerle bağlantılıydı ve sistemi muhaliflere karşı uydurma davalar açmak için kullandı. Ama birçok hâkim, Erdoğan'ın muhalifleri bastırmasına karşı aldıkları kararlar nedeniyle görevlerinden uzaklaştırıldı."
"Kargaşa yaratan tek mesele hâkimlerin deneyimsiz olmaları değil. Darbe girişimi şüphelileri hakkında açılan davaların sayısı arttı. İhraçlarla ilgili temyize götürülmeyi bekleyen anayasa mahkemesindeki davalar 100 bini aştı."
ABD ile Türkiye'nin arası açıldı
Gazete ayrıca, ABD'nin Ankara büyükelçisinin Dışişleri'ne çağrılmasına ilişkin habere de yer verdi ve haberde "Bu son diplomatik olay, Türkiye'nin Trump'ın başkan seçilmesiyle aylarca Washington'la kurulmasını umduğu iyi ilişkiler yerine memnuniyetsizlik olduğuna işaret ediyor" dedi.
The Daily Telegraph gazetesi de büyükelçiye verilen notayı haberleştirip Nato üyesi ABD ile Türkiye'nin arasının, Amerika'nın PYD'ye destek vermesiyle açıldığını yazdı.