İngiliz parlamentosu Brexit anlaşmasını tekrar reddetti

İlk oylamada reddedilmesinin ardından revize edilen Brexit anlaşması İngiltere parlamentosunda ikinci kez reddedildi.

İngiltere parlamentosu ikinci kez Brexit anlaşmasını reddetti. İlk oylamanın ardından revize edilen ve iki ay sonra yeniden parlamentoya sunulan anlaşma da İngiliz parlamenterleri ikna edemedi. Oylamada 391 ret oyuna karşı 242 destek oyu çıktı.

Ret oyunda İrlanda sınırıyla ilgili belirsizliğin etkili olduğu sanılıyor.

Şimdi ne olacak?

Parlamento 13 Mart Çarşamba günü İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden anlaşmasız ayrılmasını oylayacak. Bu oylamadan ayrılma taraftarlarının galip çıkması durumunda 29 Mart'ta Brexit resmen gerçekleşmiş olacak. Ancak uzmanlar bu ihtimalin düşük olduğu görüşünde.

May, parlamentoyu yine ikna edemedi

İngiltere Başbakanı Theresa May İngiliz Parlamentosu'nda konuşmasını yaptı ve yeni eklemeler yapılan Brexit anlaşmasının son halinin onaylanması çağrısında bulundu.

Yorgun görünen ve sesi kısılmış olan May, anlaşmanın referandumda verilen tüm sözleri yerine getirdiğini ve Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınıra ilişkin 'Tedbir maddesi' (backstop) düzenlemesinin de artık sorun olmaktan çıktığını çünkü bununla iligil gerekli yasal mekanizmanın eklenen ifadeler ile oluştuğunu belirtti.

Theresa May konuşması sırasında ikinci referandum çağrıları yapan parlamenterlere ise "toplumun fikrini değiştirdiğine dair hiçbir kanıt yok" yanıtını verdi.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ise güncellendiği iddia edilen anlaşmada en ufak bir değişiklik olmadığını dolayısıyla parlamentonun bir kez daha bu anlaşmayı reddetmesi gerektiğini savundu.

Hukuki görüş oylamanın kaderini belirlemiş görünüyor

Salı akşam saatlerinde gerçekleşecek olan oylama ve May'in parlamentoya hitabı öncesi anlaşmanın son hali üzerinde hukuki görüş bildiren İngiltere Başsavcısı Geoffrey Cox, anlaşmanın bu haliyle Birleşik Krallık için hukuki riskleri değiştirmediğini açıkladı.

Anlaşmada yapılan eklemelerin backstop durumundan tek taraflı çıkmanın kesin bir yol oluşturmadığı bunun için hala Avrupa Birliği'nin onayı gerekeceği kaydedildi. Ne var ki Cox yorumunda aynı zamanda "yapılan düzenlemede yeni hiçbir şey yok da denemez" ifadesini kullanarak anlaşmada bir takım değişiklikler olduğunu da kabul etti.

Başsavcı Cox'un açıklamaları ışığında Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi (DUP) May anlaşmasını desteklemeyeceklerini duyurdu.

ERG de desteğini çekti

May'in parlamentoya hitabının ardından da muhafazakar partinin içerisinde son derece etkili ve ağırlığı olan Avrupa Araştırma Grubu (ERG) grubu üyeleri vekiller de anlaşmaya destek vermeyeceklerini açıkladılar.

Bu durumda anlaşmanın ikinci kez reddedilmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

İngiltere Brexit için yeni bir referandum yapabilir
AB Konsey Başkanı: İngiltere'ye uzun vadeli erteleme olanağı sağlanabilir
İngiltere parlamentosu AB'den anlaşmasız ayrılmayı reddetti

Haberler Haberleri